Petřínská rozhledna se rozsvítí v barvách Spojených arabských emirátů k 50. výročí jejich založení

02.12.2021 16:09 | Tisková zpráva

Praha vyšla vstříc žádosti velvyslanectví České republiky ve Spojených arabských emirátech a nechá nasvítit Petřínskou rozhlednu v barvách vlajky této země. Stane se tak v úterý 2. prosince 2021 v čase od 16:25 hodin až do ranních hodin 3. prosince při příležitosti 50. výroční vzniku Emirátů.

 Petřínská rozhledna se rozsvítí v barvách Spojených arabských emirátů k 50. výročí jejich založení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Nové radnice, sídla pražského magistrátu

Rozhledna bude nasvícena dnes v podvečer do červené, zelené, bílé a černé, respektive temně modré barvy, které symbolizují vlajku Spojených arabských emirátů. Jejím autorem, který se svým návrhem v roce 1971 zvítězil, je přitom shodou okolností Abdullah Al Maainah, jenž byl až do roku 2020 velvyslancem v Česku.

Praha tímto krokem reaguje na postup Spojených arabských emirátů, které v roce 2019 obdobným způsobem nasvítily na žádost české ambasády v našich národních barvách mrakodrap v Abú Zabí a o rok později i dominantu Dubaje, věž Burdž Chalífa.

Nasvícení Petřínské rozhledny v barvách jiných států není přitom zcela ojedinělé. Loni tímto způsobem Praha podpořila protestní akce v Bělorusku nebo tak vyjádřila soustrast Rakousku po teroristických útocích ve Vídni. V letošním roce svítila rozhledna v řeckých barvách při příležitosti jejich národního dne, v květnu Praha takto symbolicky podpořila Izrael a žlutá a modrá barva zase zářily v srpnu, v den nezávislosti Ukrajiny. Mimoto se rozhledna rozsvítila i do českých barev ve dnech státních svátků nebo při příležitosti dalších významných událostí a výročí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…