„Prezidentský vlak“ si v Brně a na Slovensku prohlédly již tisíce zájemců

12.07.2018 9:20

O „Prezidentský vlak“, který Národní technické muzeum připravilo ve spolupráci s Národním dopravcem Českými drahami a se Železnicemi Slovenské republiky, je od začátku velký zájem. Za prvních 10 dní vlak ujel na trase Praha Zvolen více než 800 kilometrů a prohlédlo si ho 12 230 osob.

„Prezidentský vlak“ si v Brně a na Slovensku prohlédly již tisíce zájemců
Foto: wikipedia
Popisek: Národní technické muzeum.

První veřejná prezentace „Prezidentského vlaku“ proběhla od 29. června do 2. července 2018 na brněnském výstavišti, kam ho přišlo obdivovat 5 700 zájemců. V úterý 3. července dorazil vlak na Slovensko, kde postupně navštíví 6 měst. Zavítal do Bratislavy, Nitry, Zvolena, Lučence a Žiliny, pokračovat bude do Košic. Také zde je o vlak velký zájem. Souprava je vedena parní lokomotivou řady 464.2 „Rosnička“, kterou na Slovensku vystřídala parní lokomotiva řady 486.0 „Zelený Anton“, a je složena z historických salónních vozů, jež v různých etapách sloužily československým prezidentům.

Úspěch akce dokládá nejen slavnostní uvítání např. na nádraží v Bratislavě, ale také spokojenost zájemců z řad veřejnosti. Citujeme z návštěvnické knihy: „Výjimečná akcia. Ďakujeme  všetkým zainteresovaným pracovníkom, vďaka kterých úsiliu a námahe sme sa mohli pokochať a nahliadnuť do vlaku presidenta Masaryka a nejen to. Veľká vďaka.“ „Krásna expozicia i nostalgia aj historia.“ „Prezidentský vlak! Vďaka českým priateľom, že sme ho mohli vidieť.“

Unikátní jízda „Prezidentského vlaku“, který Národní technické muzeum připravilo ve spolupráci s Národním dopravcem Českými drahami a se Železnicemi Slovenské republiky při příležitosti oslav 100. výročí vzniku československého státu, bude po cestě po Slovensku dále pokračovat na území České republiky. Svoje putování po síti bý­va­lých ČSD zakončí na konci prázdnin v areálu historického depa a dílen na Masarykově nádraží v Praze v pros­to­rách plá­no­vaného Muzea železnice a elek­t­rotechniky Národního technického muzea.

PŘEHLED DALŠÍCH VEŘEJNÝCH PREZENTACÍ PREZIDENTSKÉHO VLAKU V ČESKÉ A SLOVENSKÉ REPUBLICE

13. 7. 2018
Košice – vlakové nádraží

16. – 17. 7. 2018
Zlín – nádraží Zlín střed

19. – 20. 7. 2018
Olomouc – hlavní nádraží

22. – 23. 7. 2018
Pardubice – hlavní nádraží

7. – 8. 8. 2018
Plzeň – nádraží Plzeň-Jižní Předměstí

10. – 12. 8. 2018
Plasy – vlakové nádraží

14. – 19. 8. 2018
Lužná u Rakovníka – ČD Muzeum

21. – 26. 8. 2018
Chomutov – Železniční depozitář NTM

28. 8. – 20 .9. 2018
Praha – Masarykovo nádraží, areál NTM

Dopravcem Prezidentského vlaku jsou České dráhy, a.s.; na Slovensku ŽSR

Veřejnosti jsou určeny prohlídky během pobytu vlaku na nádražích.(Orientační otevírací doba vlaku je 10 až 18 hodin.)Přesuny vlaku mezi jednotlivými zastávkami jsou neveřejné, a na jízdy proto není možné zakoupit jízdenky.

Akce je zařazena do projektu Národního technického muzea „Made in Czechoslovakia aneb průmysl, který dobyl svět“, jenž je součástí oslav 100. výročí založení Československé republiky schválených usnesením vlády ČR č. 353 dne 10. května 2017.

Další informace můžete nalézt na webových stránkách Národního technického muzea www.ntm.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…