SP ČR uspořádal v Rýnovicích workshop o zaměstnávání vězňů

13.04.2016 10:10

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) včera uspořádal ve věznici v Rýnovicích ve spolupráci s Vězeňskou službou ČR workshop k tématu zaměstnávání odsouzených osob. Firmy si dlouhodobě stěžují na nedostatek vhodných pracovních sil – i nekvalifikovaných, kvůli kterým musí odmítat zakázky. Zaměstnávání odsouzených může být jednou z cest, jak tento nedostatek pracovníků snížit.

 SP ČR uspořádal v Rýnovicích workshop o zaměstnávání vězňů
Foto: spcr.cz
Popisek: Svaz průmyslu ČR, SP ČR

Cílem akce, jíž se zúčastnili zástupci více než dvou desítek firem, proto bylo předat potenciálním zaměstnavatelům co nejvíce informací o výhodách zaměstnávání osob ve výkonu trestu nebo o možnostech získávání dotací na propuštěné vězně. Organizátoři doufají, že se jim na jejich základě podaří zvýšit zájem zaměstnavatelů o zaměstnávání vězňů.

Zástupci věznice informovali o tom, že odsouzení si zařazením do pracovního procesu udržují pracovní návyky nebo je nově získávají, což je důležité pro jejich uplatnění na trhu práce po výstupu z výkonu trestu. Ti, kteří v době pobytu ve věznici pracují, mají dle zkušeností věznice větší šanci při získání práce po ukončení výkonu trestu a snáze se začleňují do společnosti.

V Rýnovicích nyní trest odnětí svobody vykonává 531 odsouzených, zaměstnáno z nich v loňském roce bylo 66 procent, nyní je to 74 procent; pro 120 vězňů vedení věznice hledá pracovní uplatnění. Věznice zajišťuje výuku v tříletém oboru obráběč kovů, nabízí proto firmám také kvalifikované pracovníky. Výuční list v Rýnovicích získalo již 913 vězňů.

Věznice podle požadavků firem může zajistit pracovníky na víkendy, zajistí práci přesčas či úpravu pracovní doby na míru. V případě pracovní neschopnosti je odsouzený nahrazen jiným vězněm, firmám odpadají náklady na vyplácení nemocenských dávek.

SP ČR počítá s tím, že v pořádání obdobných seminářů ve spolupráci s Vězeňskou službou ČR bude nadále pokračovat i v dalších věznicích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

22:03 Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

V pondělí 20. května 2024 byla uzavřena Dohoda o projektu průmyslové spolupráce (ICPA – Industrial C…