Středočeský kraj a město Čelákovice spojí úsilí, aby společně mohly v roce 2018 vybudovat silniční obchvat

01.06.2016 20:26

Středočeský kraj se bude podílet na výstavbě obchvatu Čelákovic. Rada Středočeského kraje na jednání v pondělí 30. května schválila smlouvu o spolupráci veřejných zadavatelů na uvedené stavbě.

 Středočeský kraj a město Čelákovice spojí úsilí, aby společně mohly v roce 2018 vybudovat silniční obchvat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova krajského úřadu Středočeského kraje

„Rada mě pověřila, abych podepsal se starostou Čelákovic příslušnou smlouvu, na základě které Středočeský kraj zajistí realizaci veřejné zakázky na výběr nejvhodnějšího dodavatele na provedení stavebních prací.  Zajistíme rovněž financování své stavební části akce,“ informoval hejtman Miloš Petera (ČSSD), který má oblast dopravy v krajské radě na starosti.

Město Čelákovice zajistí zpracování projektové dokumentace včetně pravomocného stavebního povolení a projektové dokumentace pro provádění stavby. Dále město Čelákovice zaplatí svoji část stavebních prací. To znamená vybudování stavebních objektů, které jsou ve vlastnictví města a budou specifikovány po zpracování rozpočtu. „Předpokládané náklady na výstavbu obchvatu Čelákovic jsou 190 milionů korun. Předpokládáme, že stavba by měla být zaplacena z fondů Evropské unie. Pokud vše půjde hladce a podaří se nám společně získat potřebná stavební povolení a evropskou dotaci, rádi bychom obchvat Čelákovic vybudovali v roce 2018,“ doplnil hejtman Petera.

Ve výhledu na léta 2015-2023 má vedení Středočeského kraje rozpracovanou celou řadu návrhů, jak řešit složitou dopravní situaci v nejvíce zatížených sídlech. Budování obchvatů je jednou z priorit, jejichž cílem je snížit intenzitu dopravy na stávajících průtazích, odstranit kolizní místa, snížit hlukovou zátěž a zvýšit bezpečnost jízdy řidičů.

Ve spolupráci s městy připravuje Středočeský kraj pro následující období více jak desítku dopravních obchvatů a pro řadu z nich má již i s městy a obcemi uzavřeny smlouvy o spolupráci. Největší prioritou v nadcházejícím období je výstavba obchvatu Kralup nad Vltavou a propojení rychlostní silnice R7 s dálnicí D8, které by mělo odlehčit v dopravním zatížení Kralup i celé oblasti Slánska.  

V přípravě jsou i další důležité dopravní projekty. Patří k nim například druhá část ochvatu Lysé nad Labem s předpokládanými náklady asi 130 milionů korun. V příštím roce by se měl stavět také obchvat Plaňan na Kolínsku přibližně za 80 milionů korun. „Asi 235 milionů korun by měl stát obchvat Staré Boleslavi. Důležitý je také jižní obchvat Berouna a Králova Dvora, který bude podle předběžných odhadů stát 1,1 miliardy korun. A rádi bychom také zrealizovali obchvat Jinočan, který si vyžádá asi 80 milionů korun. Nesouhlasy majitelů pozemků a jejich vypořádání nám však nyní komplikují přípravu obchvatu Kostelce nad Černými Lesy. V přípravě máme i obchvaty měst Velvary, Dolní  Břežany a Brandýsu nad Labem,“ vyjmenoval hejtman Miloš Petera stavby, které jsou již reálně uskutečnitelné.

Středočeský kraj se také intenzivně zabývá i zlepšením dopravní obslužnosti v celé jižní oblasti Říčanska a zadal na ni vypracování studie. Doprava je totiž v tomto území vedena přes obce III. tříd s četnými nepřehlednými a nebezpečnými průtahy a neúměrně je zde zatěžováno životní prostředí.

Přehled pánovaných obchvatů města a obcí ve středních Čechách:

Obchvaty připravované ve spolupráci s městy (uzavřeny smlouvy o spolupráci):

  • II/272  Litol-Lysá nad Labem, předpokládané náklady 130 mil. Korun,
  • II/329 Plaňany obchvat, předpokládané náklady 130 mil. Korun,
  • II/331 Stará Boleslav, obchvat, předpokládané náklady 235 mil. Korun,
  • II/605 Jižní obchvat Berouna a Králova Dvora (uzavřeno pouze memorandum o společném postupu při přípravě obchvatu), předpokládané náklady 1,1 mld. Korun,
  • II/108 Kostelec nad Černými lesy, obchvat (přípravu blokují nesouhlasy majitelů pozemků), předpokládané náklady 100 mil. Korun,
  • II/245 Čelákovice, obchvat, předpokládané náklady 190 mil. korun
  • Okružní komunikace III. třídy - Jinočany, 2. a 3. etapa (obchvat Jinočan), předpokládané náklady 80 mil. Korun,

Příklady dalších připravovaných obchvatů  (ve fázi dokumentace k územnímu řízení):

  • II/240 Velvary, obchvat, předpokládané náklady 140 mil. Kč
  • III/Dolní Břežany, obchvat, předpokládané náklady 190 mil. Kč
  • II/101 Brandýs nad Labem, přeložka, předpokládané náklady 190 mil. Kč

Další uvažované obchvaty – ve fázi záměru nebo studie:

- zlepšení dopravní obslužnosti území Říčansko – Jih.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…