Studijní fond Ivo Valenty nově pro studenty celého Zlínského kraje!

07.02.2017 14:34

Už třetím rokem mají nadaní studenti středních a vysokých škol ze Slovácka šanci realizovat své studijní stáže v zahraničí. Nově k nim přibydou studenti celého Zlínského kraje.

 Studijní fond Ivo Valenty nově pro studenty celého Zlínského kraje!
Foto: Tomáš Soustružník
Popisek: Student Tomáš Soustružník, který minulý rok využil Studijní fond Ivo Valenty, studovoval v nizozemském Tilburgu

Studijní fond totiž dosud rozděloval pouze peníze, které Ivo Valenta získává za výkon senátorského mandátu. Nyní se v něm však navíc shromažďují prostředky, které senátor pobírá za svou funkci zastupitele Zlínského kraje.

 „Myšlenka vzniku speciálního fondu na podporu studentů se zrodila již v rámci mé senátní kampaně. Tehdy jsem dal studentům svůj slib a ten jsem nově rozšířil na celý Zlínský kraj. Jak jsem uvedl již dříve, žádnou ze svých politických funkcí nevykonávám pro vlastní obohacení. Proto i odměny, plynoucí z funkce krajského zastupitele, podpoří talentovanou mládež,“ vysvětluje senátor a dodává: „Rád vidím konkrétní příběhy lidí, kterým tyto prostředky pomáhají. Studenti mi zpětně posílají dopisy se svými příběhy a zážitky i fotografie ze svých pobytů. Řada z nich své zkušenosti získává na prestižních univerzitách. Mezi nimi jsou například známý americký Harvard, dále University of Warwick  v Anglii, špičková francouzská univerzita na politické vědy Institut d'etudes politiques de Paris, University of Calgary  v Kanadě a podobně.“

Do třetího kola Studijního fondu se mohou hlásit nejen studenti středních a vysokých škol, ale nově také studenti vyšších odborných škol.

Jedním ze studentů, kteří v uplynulém kole podpory Studijního fondu využili, je Tomáš Soustružník. Strávil zimní semestr na ekonomické fakultě Tilburg University v Nizozemském království a čas zde strávený pro něj znamená velkou životní zkušenost.

„Studium v zahraničí pro mě znamenalo významný krok kupředu v mém nejen univerzitním, ale i osobním životě. Bylo pro mne přelomovou zkušeností a jedinečnou možností poznat novou kulturu a naučit sám sebe větší nezávislosti. Mezi další obrovské klady se řadí velká internacionální provázanost, díky které jsem měl možnost seznámit se a strávit čas s lidmi z různých zemí, odlišných náboženství a mentalit,“ líčí své zážitky Tomáš, který díky stáži mohl zhodnotit rozdíl mezi českým a zahraničním stylem univerzitní výuky:

„Vzdělávací systém v Nizozemí je velmi kvalitní, což jsem poznal na vlastní kůži hned po pár hodinách. Jednotlivé přednášky a semináře byly mnohem více zaměřeny na komunikaci studentů s učiteli, kritické a analytické myšlení, práci v týmu a mnohem větší aktivitu z mé strany. Touto cestou bych chtěl poděkovat studijnímu fondu senátora Ivo Valenty, díky kterému bylo financování mého pobytu o poznání snazší.“

Cílem Studijního fondu je nejen umožnit studentům získat zahraniční zkušenosti a jazykové znalosti, ale především odbornost, kterou by následně mohli zúročit v našem regionu.

O úspěšných žadatelích bude stejně, jako tomu bylo v předešlých dvou letech, rozhodovat speciální komise, složená ze samotných studentů a učitelů. Ta posoudí a vyhodnotí jednotlivé žádosti.

Podrobné informace, včetně samotných formulářů žádostí, jsou k dispozici na webových stránkách www.ivalenta.cz. Přihlášky je možné podávat do 31. března 2017.

Dosud Studijní fond senátora Ivo Valenty vyplatil přibližně milion a půl. V letošním roce se bude jednat o dalších přibližně 800 tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…