dTest: Sušené houby v suchu

20.09.2020 10:29 | Zprávy

Přestože jsou Češi národem houbařů, patří sušené hřiby, lišky, Jidášovo ucho či shiitake ke stálému sortimentu obchodů. V rámci nejnovějšího testu prověřil dTest kvalitu tohoto zboží a přítomnost nežádoucích látek. Společně s produkty z obchodů otestovala spotřebitelská organizace i tři vzorky domácích sušených hub. Očekávání, že houby představují koktejl pesticidů a těžkých kovů, se zcela nepotvrdila.

 dTest: Sušené houby v suchu
Foto: dTest
Popisek: dTest

Obliba hub je v Česku veliká. Nepřekvapí proto, že obchody a e-shopy je nabízejí v sušené podobě běžně. Na trhu se dají sehnat lesní houby společně s cizokrajnými odrůdami. dTest otestoval celkem deset druhů sušených hub, pět druhů tvořily lesní houby typické pro oblast Česka a dalších pět představovaly houby používané v asijské kuchyni. Pro zajímavost byly do testu přidány tři vzorky podomácku usušených hub z Lužických hor, Pošumaví a Liberecka. „Zjišťovali jsme, zda jsou houby dostatečně vysušené a neukrývají plísně či jejich jedovaté produkty – mykotoxiny. Dále nás zajímalo, nakolik se v houbách objevují zdraví škodlivé těžké kovy. U hub nabízených komerčně jsme se pídili po pesticidech či oxidu siřičitém, kterým se někdy houby ošetřují proti tmavnutí,“ upřesňuje průběh testu Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Sušení je oblíbený způsob konzervace hub. V průběhu sušicího procesu se z nich odpaří 80 až 90 % vody, o stejný podíl se sníží i jejich hmotnost. Baleným sušeným houbám, které lze zakoupit v obchodě, vyhláška předepisuje maximální 12% vlhkost. Z pohledu vlhkosti neměly testované houby problém, byť dvoje Jidášova ucha (Golden Turtle Brand Black Fungus a Holoubek & pravnuci Černá houba) se do limitu vešla jen těsně.

Přítomnost plísní se vyhodnocovala podle počtu nalezených kolonií tvořících jednotek. Čím více jejich bylo, tím nižší dostaly výrobky známku. „Nejlépe si vedly houby Holoubek & pravnuci Hřib smrkový, kde jsme v jednom gramu objevili řádově jen desítky těchto kolonií. Uspokojivé známky si odnesly houby Metro Chef Lesní směs z Makra a Holoubek & pravnuci Černá houba,“ říká Hana Hoffmannová a dodává: „Tato část testu obecně dopadla dobře, neobjevili jsme žádné toxinogenní plísně, které mají schopnost vytvářet jedovaté látky, a ani mykotoxiny, které v potravinách přetrvávají i poté, co je samotná plíseň zničena.“

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Článek obsahuje štítky

houby , kvalita , TZ , d Test

autor: Tisková zpráva

style="min-height:300px;"> reklama
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Meziroční růst cen potravin opět zrychlil

7:33 ČSÚ: Meziroční růst cen potravin opět zrychlil

Spotřebitelské ceny meziměsíčně vzrostly o 0,3 %. Tento vývoj byl ovlivněn zejména růstem cen v oddí…