10 milionů mohou obce a města využít na studie proveditelnosti pro zavedení nízkoemisních zón

06.02.2016 21:00

Ministerstvo životního prostředí spolu se Státním fondem životního prostředí ČR přijímá žádosti na podporu zavádění nízkoemisních zón ve městech a obcích Výzvu č. 2/2016 v rámci Národního programu Životní prostředí.

10 milionů mohou obce a města využít na studie proveditelnosti pro zavedení nízkoemisních zón
Foto: mzp.cz
Popisek: Ministerstvo životního prostředí ČR

Smyslem této podpory z národních peněz je umožnit městům a obcím získat prostředky na expertní analýzu k možnosti zavedení nízkoemisní zóny v dané obci, a to na základě zhodnocení dopadů jejího zavedení s cílem zlepšit kvalitu ovzduší. Obce a města díky ní budou moci lépe informovat veřejnost o přínosech tohoto opatření.

„Primárním cílem zavádění nízkoemisních zón je snížit emise výfukových plynů v centrech obcí nebo měst a zlepšit tak lokálně kvalitu ovzduší, ale také redukovat hlukovou zátěž z dopravy,“ říká ministr životního prostředí Richard Brabec.

Díky dotovaným studiím proveditelnosti budou mít města a obce k dispozici všechny podklady k možnému vyhlášení nízkoemisní zóny (NEZ) v dané obci. Výsledkem této analýzy bude představa o množství vozidel, kterých se budou týkat nastavená pravidla, návrh optimalizace dopravní infrastruktury dané obce i dalších dopravních opatření, dále analýza kvality ovzduší ve městě včetně zhodnocení efektu po zavedení nízkoemisní zóny. Studie obcím nabídne i výběr objízdné trasy, plán pro organizaci dopravy a dopravního značení, stanovení pravidel podle emisních kategorií vozidel a výjimky pro vjezd do NEZ atd. Mimo jiné budou mít díky ní vizi ekonomické efektivnosti projektu (tj. zhodnocení nákladů a přínosů vyhlášení NEZ) a finančních nákladů na zavedení zóny. Tuto expertní analýzu zpracovávají osoby, firmy nebo společnosti, které mají zkušenosti s dopravním modelováním, výpočty emisí z dopravy, modelováním kvality ovzduší a zpracováním koncepcí nebo programů v oblasti ochrany ovzduší.

„Dotaci na zpracování studie proveditelnosti mohou získat ty obce a města, které již v současné době splňují zákonné podmínky pro zavedení nízkoemisní zóny na svém území.[1] Výše podpory na jeden projekt činí od 100 tisíc do jednoho milionu korun. Maximální procentní míra podpory je současně omezena 80 procenty z celkových způsobilých výdajů,“ uzavírá ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Ukončení příjmu žádostí je stanoveno na 30. listopadu 2016.

Text výzvy s přílohami najdete na na webových stránkách SFŽP ČR.

Poznámky:

[1] Podmínky pro zavedení nízkoemisních zón stanovuje zákon č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, v platném znění. V současné době nízkoemisní zóny lze vyhlašovat ve zvláště chráněných územích, lázeňských místech a v území, kde došlo k překročení některého z imisních limitů (libovolná znečišťující látka, která má stanovený imisní limit v příloze č. 1 zákona o ochraně ovzduší, v tabulkách č. 1 až 3). Současně platí, že musí existovat objízdná trasa vedoucí po komunikaci stejné nebo vyšší třídy, která se nachází mimo NEZ a zároveň nevede přes zastavěné území této nebo sousední obce. Pokud jsou splněny výše uvedené podmínky, mohou obce na svém území stanovit formou obecně závazné vyhlášky obce nízkoemisní zónu. Připravovaná novela zákona o ochraně ovzduší, která je nyní v PSP ČR rozšiřuje možnost vyhlášení NEZ prakticky na všechny města (za předpokladu zachování výše uvedené podmínky existence objízdné trasy).

Na podporu vyhlašování NEZ v podmínkách ČR zpracoval odbor ochrany ovzduší MŽP metodický pokyn, jehož cílem je pomoci obcím při plánování NEZ. Metodický pokyn byl vyhlášen ve Věstníku MŽP 05/2014 a je uveřejněn na internetových stránkách MŽP.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…