170 let veřejného plynového osvětlení připomene Česká pošta poštovní známkou

05.09.2017 22:35

Česká pošta představí novou příležitostnou známku z edice Technické památky – Veřejné plynové osvětlení ulic – 170 let. Známka, obálka prvního dne a razítko prvního dne vydání tak logicky využívá motivů, vycházejících z historie veřejného osvětlení ulic. Autory příležitostné známky s nominální hodnotou 16 Kč jsou výtvarník Pavel Sivko a rytec Miloš Ondráček.

170 let veřejného plynového osvětlení připomene Česká pošta poštovní známkou
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Veřejné osvětlení v ulicích Prahy se poprvé objevilo v roce 1623, kdy byla pražským měšťanům uložena povinnost v případě napadení města zapálit smolné věnce ve smolných koších. O sto let později už byly hlavní pražské ulice vybaveny pouličními olejovými svítidly. Roku 1838 začala jednání vedení města o nahrazení zastaralých lamp na olej či petrolej osvětlením plynovým. Prvních 200 plynových hořáků se v Praze rozzářilo 15. září 1847. Této události předcházelo v prosinci roku 1844 přijetí projektu Vratislavské plynárenské společnosti vedením města Prahy. Tato společnost se zavázala po dobu 20 let osvětlovat 66 ulic a náměstí na Starém Městě, 27 ulic na Novém Městě a 21 ulic a náměstí na Malé straně. Po vypršení jejího monopolu na dodávky plynu byla v dubnu roku 1866 uvedena do provozu pražská obecní plynárna na Žižkově, zřízena přímo magistrátem. V roce 1871 bylo v Praze nainstalováno 2 598 plynových lamp. Ještě v roce 1940 v Praze svítilo více než 9 tisíc svítilen na plyn. Jako poslední byly na elektřinu převedeny osmiramenné stožáry na Hradčanském náměstí a v Loretánské ulici v dubnu 1985. Po 17 letech se ale plyn do pražských ulic vrátil. První plynové lampy se tak objevily v Michalské ulici na Starém Městě, dále v uličkách Starého Města nebo například v Celetné ulici a na Staroměstském náměstí.

Známka byla vytvořena technikou rotačního ocelotisku kombinovaného hlubotiskem, Obálka prvního dne vydání pak ocelotiskem z ploché desky. Nominální hodnota známky činí 16 Kč, což odpovídá poštovnému v rámci České republiky pro obyčejné dopisy do 50 g a pro pohlednice. Vychází v nákladu 480 tisíc kusů a zájemci ji mohou zakoupit na všech filatelistických přepážkách (tedy tam, kde mají pošty svou specializovanou přepážku), na webových stránkách České pošty a dále na vybraných poštách. Známka je vydána v úpravě tiskového listu i známkového sešitku s 8 známkami a 4 kupóny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…