23. týden na ČMKBK: Cena zemního plynu mírně klesla, elektřina zdražila

12.06.2017 14:04

Na Českomoravské komoditní burze Kladno (ČMKBK) bylo ve 23. týdnu uzavřeno 309 kontraktů na dodávku 800 tisíc MWh elektřiny a zemního plynu pro konečné odběratele v hodnotě 467 milionů korun. Zemní plyn mírně zlevnil, cena elektřiny vzrostla.

23. týden na ČMKBK: Cena zemního plynu mírně klesla, elektřina zdražila
Foto: cmkbk.cz
Popisek: Českomoravská komoditní burza Kladno - logo

Cena ročních kontraktů zemního plynu klesla proti předchozímu týdnu o 2,4 procenta s uzavírací cenou v maloodběru 442 Kč/MWh a ve velkoodběru 440 Kč/MWh. Dvouleté kontrakty zemního plynu zlevnily v maloodběru o 2,1 procenta na 459 Kč/MWh, ve velkoodběru o 3,1 procenta s uzavírací cenou 436 Kč/MWh.

Cena ročních kontraktů elektřiny stoupla proti předchozímu obchodování ve vysokém napětí o 4,1 procenta na 866 Kč/MWh, v nízkém napětí o 5,5 procenta na 840 Kč/MWh. Dvouleté kontrakty elektřiny ve vysokém napětí uzavíraly na úrovni 812 Kč/MWh, v nízkém napětí na kurzu 828 Kč/MWh.

O červnovém nákupu energií na ČMKBK informovalo na svých webových stránkách Ministerstvo vnitra ČR. Elektřinu a plyn nakoupilo pro celý resort na roky 2018 a 2019, energii bude mít levnější o 140 milionů korun.

„Podobně jako v předcházejících letech se nám podařilo transparentně vysoutěžit dodávku zemního plynu a elektrické energie pro celý resort. Opět jsme dokázali využít vývoje tržních cen, což potvrzuje funkčnost centralizovaných nákupů, stejně jako efektivnost nákupu přes burzu,“ sdělil náměstek ministra vnitra pro řízení sekce ekonomiky, strategií a evropských fondů Jiří Zmatlík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …