55 % studentů se nebojí nedostatku praxe. Po škole je však může čekat šok

30.08.2013 16:40

Podle aktuálních údajů Eurostatu patří Česká republika v EU k zemím, kde je míra nezaměstnanosti obecně nejnižší. Přesto je u nás evidováno na úřadu práce až 96 tisíc mladých lidí do 24 let. Dle nedávného průzkumu na serveru vyplnto.cz se však překvapivě až 55 % studentů o své budoucí uplatnění na trhu práce nebojí.

55 % studentů se nebojí nedostatku praxe. Po škole je však může čekat šok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

Veřejný průzkum zjišťoval u mladých lidí, jak se staví k placeným neodborným brigádám oproti finančně neohodnoceným stážím, které poskytnou odbornou praxi do budoucna. Podle výsledků téměř 88 % ze 129 studentů vysokých, vyšších odborných a středních škol vyhledává pracovní příležitost během prázdnin.

Dávají přitom přednost placené brigádě, což potvrdilo 71 % dotazovaných.
Prázdninovým přivýdělkem formou brigády se snaží řešit problém i čerství absolventi škol, kteří nemohou najít práci. Jen v červenci totiž vzrostl celorepublikově počet přihlášených absolventů škol a mladistvých na úřadech práce o 2 246 osob, přičemž po letních prázdninách lze očekávat další nárůst tohoto čísla.

„Pracovní trh je v současné době opravdu vysoce konkurenční prostředí. Studenti a absolventi si navíc ze svých studií odnášejí mnohdy pouze teoretické znalosti a praxe nebo nějaké zkušenosti jim chybí. Tito mladí lidé pak mívají větší problém uplatnit se na trhu práce.“ říká Mgr. Viktor Najmon, vedoucí oddělení trhu práce a analýz Generálního ředitelství Úřadu práce.

Jak dokazují výsledky průzkumu, studenti si těžkou hlavu ze svého budoucího uplatnění nedělají a dávají přednost neodborným brigádám. Motivací pracovat na nich je především neuspokojivá finanční situace. Výsledky průzkumu hovoří o tom, že až 90 % studentů dochází na brigádu za účelem finančního přivýdělku a jen pouhých 47 % i z důvodu získání praktických zkušeností.

Právě potřebná praxe mnohým potenciálním uchazečům o práci ale schází. 91 % dotázaných se přitom domnívá, že stáž ve firmě může být pro jejich další profesní život užitečnější než placená brigáda mimo obor.

Na problém nezaměstnanosti a nedostatku praxe jako překážky při hledání zaměstnání se zaměřuje i příspěvková organizace Ministerstva práce a sociálních věcí, Fond dalšího vzdělávání. Ten poskytuje uchazečům o zaměstnání možnost získat potřebnou praxi prostřednictvím projektu Stáže ve firmách – vzdělávání praxí, který k tomuto dni zprostředkoval téměř 3 700 stáží po celé České republice. Více informací a možnost nezávazné registrace je na www.stazevefirmach.cz.

Informace o průzkumu:

Název průzkumu: Co je užitečnější pro kariéru – brigáda nebo stáž? Průzkum proběhl v období 29. 07. – 09. 08. 2013 na serveru Vyplňto.cz. Celkový počet respondentů byl 189, z toho 118 bylo studentů VŠ či VOŠ a 11 SŠ. Podrobné výsledky průzkumu jsou k vidění zde: http://www.vyplnto.cz/realizovane-pruzkumy/brigada-staz/.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…