70 let na jihočeské vlně - výstava k výročí prvního vysílání Českého rozhlasu v Českých Budějovicích

13.04.2015 12:33

Už sedm desítek let mohou Jihočeši ladit svou oblíbenou rozhlasovou stanici z Českých Budějovic. K tomuto významnému jubileu připravili Český rozhlas České Budějovice a Jihočeské muzeum unikátní výstavu zobrazující historii rozhlasové vysílání v jižních Čechách.

70 let na jihočeské vlně - výstava k výročí prvního vysílání Českého rozhlasu v Českých Budějovicích
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Vystavené exponáty připomínají počáteční obtíže i moderní techniku a velký kontinuální rozvoj budějovického rozhlasového studia. Výstava byla koncipována rovněž jako poklona mnoha osobnostem neodmyslitelně spojených s českobudějovickou rozhlasovou stanicí, jejichž seznam by jistě vydal na několik stran, řadě vynikajících moderátorů, dalším významným i méně známým osobám, tvůrcům pořadů a zejména technikům.

Výstava nabízí pohled na rozvoj rozhlasových pracovišť od prvního studia v českobudějovické radnici v roce 1945 po moderní studiovou budovu v ulici U Tří lvů 1. Zvídaví návštěvníci si mohou projít akustickou stezku a vyzkoušet si vytvořit ruchy vrzající podlahy či schodů, přibouchnout okenici nebo dveře. Také si mohou poslechnout autentické nahrávky z českobudějovické fonotéky, například vzpomínky prvního českobudějovického reportéra Václava Pilouška na události z května 1945, natáčení obsáhlého souboru folklorních a folkových písní nebo řadu rozhlasových her. Výstava připomene také hlas oblíbeného hlasatele českobudějovického studia Zdeňka Jecha a mnohých dalších.

Rozhlas je pro dnešní posluchače samozřejmou součástí každodenního života po celých 24 hodin. Ovšem cesta k tomuto cíli nebyla jednoduchá a je výsledkem tvůrčího nasazení mnoha lidí, bez jejichž profesionality a nadšení bychom nemohli poslouchat rozhlasové hry, zvukově jedinečné nahrávky dechových a folkových skupin, pořady o historii regionu, kultuře, víře, vědě či sportu, ba ani speciální pořady pro seniory či hobby pořady a další původní rozhlasovou tvorbu. Zajímavé, vlídné, zábavné a zároveň poučné vysílání najdou posluchači Českého rozhlasu České Budějovice v ranním a odpoledním radioproudu. Ucelený přehled pořadů vysílaných na vlně 106,4 najdete na http://budejovice.rozhlas.cz/porady/.

Rozhlas je médium, které prošlo dlouhým vývojem a stále se vyvíjí. Rozhlas jako první reaguje na nové technické podněty a stále jako první získává a přináší čerstvé zprávy nejen o dění v regionu. Díky internetu získal další nečekané možnosti a podoby.

Hlasy a hudba v éteru nás provázejí naším životem, dny všedními i svátečními, rozhlas je stálým společníkem. Zbývá si jen přát, aby měl stále více věrných posluchačů, kteří si bez rozhlasu svůj život neumějí představit, nebo si k němu cestu teprve hledají.

Výstavu 70 let na jihočeské vlně můžete navštívit od 15. dubna do 7. června v budově Jihočeského muzea v Dukelské ulici v Českých Budějovicích.

Přijďte si prohlédnout a poslechnout jihočeské rozhlasové dějiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ERÚ: Spotřeba plynu v prvním čtvrtletí klesla o více než čtyři procenta, hlavně díky teplému počasí

19:15 ERÚ: Spotřeba plynu v prvním čtvrtletí klesla o více než čtyři procenta, hlavně díky teplému počasí

Spotřeba zemního plynu v České republice v prvním čtvrtletí roku v meziročním porovnání znovu klesla…