AČCKA: MZV ČR doporučuje necestovat do celého Egypta

16.08.2013 17:30

MZV ČR před chvílí zpřísnilo své upozornění pro cesty do celého Egypta, kam doporučuje necestovat. Toto doporučení se týká i turistických resortů u Rudého moře, tj. Marsa Alam, Hurghady,Šarm aš-Šajchu, Dahabu, Nuweiby a Taby.

AČCKA: MZV ČR doporučuje necestovat do celého Egypta
Foto: 4ever.sk
Popisek: Egypt, ilustrační foto

Turisté, kteří v těchto resortech v současné době pobývají, by měli zůstat uvnitř hotelových areálů a do odletu z Egypta z nich nevycházet. MZV však nevyzývá k opuštění země.

Cestovní kanceláře se chovají ke klientům zodpovědně a nabízí možnost odletět z destinace v nejbližších dnech, od pondělí do středy budou letecky dopravováni zpět do ČR. Většina klientů tak dokončí svou dovolenou v řádném termínu. Zákazníkům, kteří na svou dovolenou do Egypta ještě neodletěli, nabízí změnu cílové destinace. Pokud s nabídkou zákazník není spokojen, může odstoupit od cestovní smlouvy a cestovní kancelář mu vrátí peníze za nerealizovaný zájezd bez stornopoplatků.

Nyní se v Egyptě nachází okolo 5 000 českých turistů, více jak 2 000 jich mělo odletět o tomto víkendu z České republiky na dovolenou do egyptských letovisek Marsa Alam a Hurghada, ale již neodletí. Cestovní kanceláře lety od zítra do příštího týdne zrušily a dále se rozhodnou podle aktuální situace.

V návaznosti na aktuální upozornění Ministerstva zahraničních věcí ČR a doporučení necestovat do Egypta, cestovní kanceláře nyní řeší celou situaci s leteckou společností Travel Service a pokouší se operativně klienty přesunout na dovolenou do jiných destinací. V posledních dvou dnech od středečního vyhlášení výjimečného stavu nedošlo k žádnému masovému rušení zájezdů, naopak většina klientů se chystala do Egypta odcestovat. Poptávka po zájezdech do Egypta se již za poslední dva dny zpomalila, prodeje pobytů probíhaly v menším rozsahu, než je obvyklé pro toto období.

Situace v turistických letoviscích i v hotelových resortech je podle informací od delegátů a partnerských agentur nyní klidná, pouze je omezeno noční vycházení v čase cca 19:00 – 07:00 hodin. Turisté se dosud s žádnými nepokoji a protesty v letoviscích u Rudého moře nesetkali. Delegáti doporučují turistům, aby se vyhýbali srocením lidu, zejména v blízkosti mešit.

Podle oficiálních statistik navštívilo Egypt za účelem dovolené v loňském roce celkem 238 tis. občanů ČR, což představovalo nárůst 15 % oproti roku 2011. Egypt tak patří mezi 6 neoblíbenějších dovolenkových destinací českých turistů.

Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) je české profesní sdružení subjektů cestovního ruchu, založené v roce 1991, které má v současné době více než 250 členů z řad subjektů cestovního ruchu. AČCKA, jako jediný zástupce za Českou republiku, je také členem ECTAA - asociace sdružující národní asociace cestovních kanceláří a cestovních agentur zemí Evropské unie (http://www.ectaa.org), účastní se zasedání a své členy pravidelně informuje o aktuálním dění z oblasti evropské legislativy.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

22:03 České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

V sobotu a neděli 11. a 12. května se mohou fanoušci železniční historie vypravit do železničního mu…