AČCKA: Nelegitimní vstup cizích vojsk na území Ukrajiny a následný válečný konflikt je odsouzeníhodným aktem

04.03.2022 13:30 | Tisková zpráva

Prohlášení k válečnému konfliktu na Ukrajině

AČCKA: Nelegitimní vstup cizích vojsk na území Ukrajiny a následný válečný konflikt je odsouzeníhodným aktem
Foto: AČCKA
Popisek: AČCKA

Asociace českých cestovních kanceláří a agentur hluboce lituje nastalé situace. Nelegitimní vstup cizích vojsk na území Ukrajiny a následný válečný konflikt je odsouzeníhodným aktem. AČCKA spolu s evropskou asociací ECTAA vyjadřují svou solidaritu s ukrajinským lidem a obchodními partnery v cestovním ruchu Ukrajiny. Cestování a turistika představují mírumilovný způsob migrace obyvatel a kulturní porozumění. Podporujeme proto rychlé a mírové ukončení válečného konfliktu.

V souvislosti s nastalou situací v cestovním ruchu v Evropě uvádíme, že nad východní oblastí Ukrajiny není realizována letecká doprava již od r. 2014. Z rozhodnutí Ministerstva dopravy ČR byly letecké spoje do Ruska a Ukrajiny dočasně zrušeny a letecká doprava je nad územím Ukrajiny aktuálně odkloněna.

K obnově příjezdového cestovního ruchu do České republiky od března 2020 stále nedošlo. Skupinové rezervace nepřibývají, přestože do ČR a Evropy mohou přicestovat očkovaní turisté vakcínou uznávanou EMA. Cestovní agentury evidují rezervace individuálních cestujících, a to maximálně měsíc před příletem. V rámci celé Evropy jsme v měsících lednu a únoru zaznamenali obrovskou chuť a připravenost cestovat. Příjezdy turistů ze třetích zemí, mimo Evropu, budou ovlivněny vývojem válečného konfliktu.

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38559 lidí

Od vypuknutí konfliktu cestovní kanceláře vypořádaly několik stovek dotazů svých zákazníků na bezpečnost v přímořských destinacích. Nastalá situace nyní nemá vliv na čerpání služeb v evropských destinacích u Středozemního moře, ani na dopravu do těchto destinací. Bezpečnost a zdraví klientů cestovních kanceláří je vždy nejvyšší prioritou a žádný pořadatel zájezdů nebude své klienty vystavovat nebezpečí.

AČCKA podporuje koordinovaný přístup k podpoře osob zasažených konfliktem a přispěla prostřednictvím sbírky Člověka v tísni „SOS Ukrajina“.

Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) je české profesní sdružení subjektů cestovního ruchu, založené v roce 1991, které má přibližně 250 členů z řad subjektů cestovního ruchu. AČCKA, jako jediný zástupce za Českou republiku, je také členem ECTAA – asociace sdružující národní asociace cestovních kanceláří a cestovních agentur zemí Evropské unie (více ZDE), účastní se zasedání a své členy pravidelně informuje o aktuálním dění z oblasti evropské legislativy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…