AČCKA: Při zpoždění letadla nad 3 hodiny mají cestující nárok na finanční náhradu

10.01.2014 12:05

V souvislosti s včerejším případem mnohahodinového zpoždění letecké dopravy ze Srí Lanky do Prahy informujeme, že dle rozhodnutí Evropského soudního dvora ze dne 23. října 2012 mají cestující nárok na odškodnění v případě dlouhých zpoždění, obdobně jako je tomu v případě zrušení letu.

AČCKA: Při zpoždění letadla nad 3 hodiny mají cestující nárok na finanční náhradu
Foto: AČCKA
Popisek: AČCKA

Evropský soudní dvůr ve svém rozsudku potvrdil své předchozí rozhodnutí, že cestující, kteří dosáhnou svého cílového místa tři nebo více hodin po plánovaném příletu, mají nárok na náhradu škody.

V rozsudcích Soudní dvůr odkazuje na zásadu rovného zacházení, která  vyžaduje, aby cestující, jejichž lety jsou zpožděné a ti, jejichž  lety jsou zrušeny na poslední chvíli bez odpovídajícího přesměrování, byli považováni jako ve srovnatelné situaci, pokud jde o  uplatňování jejich práva na  náhradu škody. Je tomu tak proto, že tito cestující zažívají podobné nepohodlí  a ztrátu času.

Právo na náhradu škody cestujícím nevzniká, pokud letecký dopravce může prokázat, že významné zpoždění je způsobeno mimořádnými okolnostmi, kterým nebylo možné zabránit, i kdyby byla přijata všechna přiměřená opatření, tedy okolnostmi, jež se vymykají účinné kontrole leteckého dopravce.

Dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 261/2004 ze dne 11. února 2004, kterým se stanoví společná pravidla náhrad a pomoci cestujícím v letecké dopravě v případě odepření nástupu na palubu, zrušení nebo významného zpoždění letů, jsou v článku 7 výše finančích náhrad stanoveny následovně:

a) 250 EUR u všech letů o délce nejvýše 1 500 kilometrů;

b) 400 EUR u všech letů ve Společenství delších než 1 500 kilometrů a u všech ostatních letů o délce od 1 500 kilometrů do 3 500 kilometrů;

c) 600 EUR u všech letů nespadajících pod písmeno a) nebo b).

Při určování vzdálenosti se vychází z posledního místa určení, kam cestující v důsledku odepření nástupu na palubu nebo zpoždění přiletí později než v plánovaném čase.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…