AČCKA: Zájem o lyžařské zájezdy byl letos stabilní

02.04.2013 10:01

Zhodnocení lyžařských zájezdů 2012/2013.

AČCKA:  Zájem o lyžařské zájezdy byl letos stabilní
Foto: Jaroslav Bukowski
Popisek: Lyžování, ilustrační foto

 

Počty dovolených:
 
Češi strávili uplynulou zimu okolo 1,5 mil. lyžařských dovolených, z toho přibližně 65 % Čechů se vydalo lyžovat v tuzemsku a 35 % do zahraničí. V předchozí zimě 2011/2012 vycestovali Češi na lyže v počtu 915 tisíc lyžařů v rámci České republiky a 572 tis. do zahraničí. Vzhledem k tomu, že cestovní kanceláře nasmlouvaly na uplynulou zimní sezónu 2012/2013 stejné kapacity a zájem Čechů byl srovnatelný jako v minulé sezóně, výsledné počty zimních dovolených se pohybují ve stejné výši. 
 
Nabídka cestovních kanceláří:
 
Rovněž nabídka cestovních kanceláří byla letos podobná jako vloni, neboť struktura lyžařských destinací, o které jeví Češi zájem, je zcela stejná. Výrazně nejvyšší prodeje zaznamenaly cestovní kanceláře u pobytů do Itálie a Rakouska. Mezi těmito dvěma a ostatními destinacemi je zásadní rozdíl v objemu prodejů, neboť u lyžařských destinací Švýcarsko a Francie se projevuje nejvyšší průměrná cena zájezdů. Lyžařské zájezdy od cestovních kanceláří nakupovali letos Češi také v rámci České republiky, do slovenských Tater, Slovinska a Německa.
 
Délka pobytů:
 
Přes cestovní kanceláře cestují Češi nejvíce na týdenní pobyty od soboty do soboty, jejichž množství se však v letošní sezóně opět snížilo, neboť trendem posledních let je zkracování termínu dovolených a tím snížení ceny pobytů. Pro lyžování o prodloužených víkendech (čtvrtek - neděle) volí česká klientela nejčastěji destinace v rakouských Alpách z důvodu dojezdové vzdálenosti autem z ČR.
 
Doprava:
 
Obecně většina Čechů cestovala na lyže autem (cca 80 %) a zbytek autobusem organizovaným cestovní kanceláří. Mezi českou klientelou se letos nalezli také zájemci o speciální a ne tak často vyhledávané zimní destinace, kam se dopravovali zpravidla letecky - jako je lyžování na Ukrajině, v Turecku a Bulharsku. Jedná se však o velmi malou skupinu, spíše jednotky cestujících.
 
Stravování:
 
Z hlediska stravování si vybralo nejvíce lyžařů polopenzi a dále pobyty bez stravy, tedy s vlastním stravováním. Velmi výjimečně nabízely cestovní kanceláře také stravování formou all inclusive. V letošní sezóně 2012/2013 se zvýšil zájem o kvalitní ubytování alespoň v kategorii hotelu 3*, nejlépe s doplňkovými službami, spa a wellness.
 
Termíny dovolených:
 
Co se týče termínů vhodných pro zimní dovolenou, v letošní zimě zapůsobily dva momenty. Do 15. ledna na horách prakticky nebyl sníh, proto prodeje lyžařských zájezdů se ve velkém spustily až v půlce ledna. Naopak se zimní sezóna letos prodloužila, cestovní kanceláře stále nabízejí pobyty v Alpách v termínech po Velikonocích, kdy jsou ceny ubytování a skipasů na minimální úrovni.
 
Češi realizovali nejvíce zimních dovolených v únoru. Přibližně 45 % zimních dovolených strávili čeští lyžaři v únoru a první polovině března, neboť jak v České republice, tak i v západních evropských zemích v tomto období probíhají školní jarní prázdniny. Mnoho Čechů pak využilo k lyžařským zájezdům velikonoční prázdniny. Např. v Rakousku, kam Češi jezdí lyžovat nejvíce, se o Velikonocích setkali se zvýšenými cenami ubytování. Stejně tak v Itálii skončila letos hlavní sezóna 16.3. a na Velikonoce se ceny vrátily na úroveň hlavní sezóny.
 
Destinace celkem:
 
Celkově (přes CK/CA i individuálně) je nejoblíbenější lyžařskou destinací tradičně Rakousko, které navštívilo v uplynulé sezóně okolo 300 tisíc Čechů, následované italskými Alpami (okolo 120 tisíc), dále Francií, Slovenskem, Švýcarskem a Německem. 
 
Pobyty na českých horách:
 
Podle letošních prodejů můžeme zkonstatovat, že se potvrdily naše prognózy a v zájmu Čechů o pobyty v tuzemsku se projevila stagnace až pokles. Ceny českých hotelů se již vyrovnávají s těmi zahraničními a vzhledem k tomu, že alpská střediska nabízí nejen lepší lyžařské podmínky, ale také lepší zázemí pro volnočasové aktivity po skončení lyžování, Češi jezdí na týdenní pobyty na horách čím dále více do zahraničí. Přibližně 40 % zimních pobytů v tuzemsku tráví Češi pouze ve dvou krajích a to v Královéhradeckém a Libereckém kraji, kde jsou nejvíce navštěvovány Krkonoše a Jizerské hory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…