AČCKA vítá zjednodušení vstupu turistů do Chorvatska

16.06.2021 18:44

Nejoblíbenější letní destinace je na semaforu MZV ČR zařazena mezi země se středním rizikem nákazy COVID-19 (oranžová barva).

AČCKA vítá zjednodušení vstupu turistů do Chorvatska
Foto: AČCKA
Popisek: AČCKA

S platností od 15. 6. Chorvatsko ruší omezení obsazenosti kapacity veřejné dopravy (dosud max. 40 %). To je velmi vítané uvolnění zejména pro zájezdové autobusy cestovních kanceláří, ale týká se i vlaků nebo trajektů. Zůstává pouze povinnost nosit roušky uvnitř a venku v případě, že nelze dodržet vzdálenost od ostatních alespoň 1,5 metru.

Chorvatsko se jako jedna z prvních zemí v Evropě otevřela turistům. Již od dubna letošního roku umožnila vstup na své území nejen s negativním antigenním testem, ale uznávala i doklad o prodělání nemoci COVID-19 a vakcinaci. Zájemce o dovolenou v Chorvatsku však musí disponovat negativním výsledkem antigenního testu na SARS-CoV-2 ne starším 48 hod., který je zveřejněn na Společné listině rychlých antigenních testů, uznávaných členskými státy EU. Výsledek testu musí být vydaný lékařským zařízením nebo akreditovanou laboratoří a podepsaný lékařem a musí viditelně uvádět výrobce testu nebo komerční název testu.

Rovněž je Chorvatsko velmi benevolentní u věkové hranice dětí, které – pokud cestují s rodiči – jsou od těchto povinností osvobozeny. Na rozdíl třeba od České republiky (věková hranice 5 let) či Itálie (věková hranice 2 let) nepožaduje zmíněné povinnosti u dětí mladších 12 let.

Anketa

Bojíte se negativních dopadů očkování proti covidu-19 na vaše zdraví?

73%
23%
hlasovalo: 9295 lidí

Kromě splnění výše uvedených podmínek pro vstup do Chorvatska je nutné vyplnit formulář Enter Croatia (ZDE) a disponovat potvrzením o jeho vyplnění.

Zastavit se mohou dovolenkáři i ve Slovinsku, které nemusí být pouze tranzitní zemí. Od 5. 6. 2021 lze vstoupit na území Slovinska a ubytovat se s negativním antigenním testem (doposud platil jen PCR test).

Chorvatsko patří již dlouhodobě na špici žebříčku nejoblíbenějších destinací pro dovolenou. V roce 2019 jej navštívilo 740 tis. českých turistů, následované Slovenskem (697 tis.) a Itálií (605 tis.). Ročně vycestuje do zahraničí na pobyt delší než 4 dny přes 5 mil. Čechů (ČSÚ, 2019). V letošním roce, podle aktuálního zájmu, však lze očekávat vycestování cca 3 mil. osob.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.