AČMD: Koncepční politika MZe a Lesů ČR likviduje český dřevozpracující průmysl

18.09.2013 16:58

Členové AČMD se na dnešním zasedání již opakovaně shodli na tom, že koncepční politika MZe a Lesů ČR v oblasti prodeje státního dřeva přes překupníky (těžební firmy) likviduje tuzemské střední a malé dřevozpracovatele.

AČMD: Koncepční politika MZe a Lesů ČR likviduje český dřevozpracující průmysl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dřevěné klády na Šumavě

Jejími primárními výsledky jsou dramaticky rostoucí export surového dřeva, nedostupnost kulatiny pro tuzemské střední a malé pily a dramatický úbytek pracovních míst a související národohospodářské škody. Ty nelze obhájit ani zisky Lesů ČR, dosažené z významné části rozprodejem majetku a omezením investic do infrastruktury a pěstební činnosti.

Jen v období 2010 až 2012 klesl objem dodávek jehličnaté kulatiny z tuzemské lesní výroby na pily z 9,43 mil. na 8,62 mil. m3. AČMD pro letošní rok očekává další propad dodávek dříví z tuzemských zdrojů o asi půl milionu kubíků a proti tomu meziroční nárůst exportu surového dříví cirka o 20 %. Export dříví bez přidané hodnoty, zejména do Rakouska a SRN, tak atakuje hranici 6 milionů kubíků, tj. 40 % celkové roční těžby. Zásadní vliv na tuto negativní bilanci má přitom obchodní politika Lesů ČR.

„Politika MZe, Lesů ČR a jejich Dřevěné knihy tak zapříčinila likvidaci asi 2000 pracovních míst jen za poslední 3 roky. Tím připravila národní hospodářství o miliardy korun a navýšila náklady státu na nezaměstnanost. Naše letité obavy se naplnily.“ konstatuje prezident AČMD Zdeněk Valný. „Chtějí tyto újmy státu politici snad umocnit dotacemi na výstavbu nových zahraničních kapacit v ČR? Odkud tyto peníze vezmou? Z daní malých a středních českých dřevozpracujících firem, které krachují, a z platů jejich zaměstnanců, kteří končí na úřadech práce, nikoli.“ dodává prezident AČMD.

Situaci v jednotlivých regionech zásadně ovlivňuje oligopolní postavení překupníků státního dřeva a lhostejnostiplný přístup Lesů ČR. Jak nasvědčují výsledky tendrů Lesů ČR, asi 3/4 státního dřeva ovládá pouhých pět těžebních firem. Ty si pak v regionech diktují podmínky a často cíleně nechávají tuzemské malé a střední pily vyhladovět exportem dřeva anebo je vydírají nesmyslnými požadavky na cenu, často i přes 100 EUR/m3. Tam nedosahují ani ceny v SRN.

„Drahá kulatina a její aktuální nedostatek nás drtí. Pracovní místa již nemáme za současných podmínek šanci obnovit.“ uvedl Marcel Klaus, majitel firmy KLAUS Timber, působící ve Středočeském kraji, která již loni následkem situace omezila výrobu.

„Z původních 16 pil v regionu bývalého plzeňského kraje jsme přežili pouze my. A i přesto máme obrovské problémy nakoupit surovinu a udržet zbylá pracovní místa. Surovina totiž končí v sousedním Německu. Výrobní zakázky jsme tak nuceni odmítat, není z čeho vyrábět. “ uvedl na jednání AČMD Zdeněk Hrubý, jednatel společnosti KaPo.

Jeho slova potvrzuje i obsah interview časopisu Holzkurier se šéfem Bavorských státních lesů (BaySF) Rudolfem Freidhagerem z 29.8.2013.  „Z Česka přišlo do Německa v prvním pololetí 735 000 m3. To je o 18% více než v roce 2012.“ píše list. BaySF však na rozdíl od Lesů ČR dosahují dobrých výsledků i snižováním nákladů na těžbu o 30%. „Naše transparentní výběrová řízení (na dodávky těžebních prací, pozn.) jsou tomu klíčem.“ vysvětlil listu šéf BaySF, které na rozdíl od Lesů ČR prodávají dříví v podobě sortimentů přímo dřevozpracovatelům, tzn. bez překupníků a komplexních zakázek.

Ve věci nedostatku suroviny zaslal další z členů AČMD – Ing. Josef Prajsner – dopis ministru zemědělství Miroslavu Tomanovi.  „Odpověď pana ministra je výsměchem českým dřevozpracovatelům.“ zhodnotil její obsah podnikatel Josef Prajsner na jednání AČMD. Ministr mimo jiné v odpovědi (viz. příloha) argumentuje elektronickými aukcemi porostů nastojato. „Mám velký zájem na tom, aby LČR od roku 2014 navýšily objem dříví prodávaného formou aukcí nastojato.“ uvádí ministr v dopise.

AČMD přitom aukce porostů nastojato dlouhodobě kritizuje a poukazuje na skutečnost, že nejsou jakoukoli přímou podporou regionálních malých a středních dřevozpracovatelů, jak lživě tvrdí představitelé státu.  „Pan ministr jako by nevěděl, o čem píše. Dřevozpracovatelé nejsou lesní těžaři a nemají techniku ke kácení stromů. V jejich zájmu není kupovat les, ale hotové sortimenty dříví v dané kvalitě. Ty tato forma prodeje nenabízí. Zvýhodněny jsou tak opět pouze těžební firmy a velké koncerny. Lesy by měly zveřejnit, kolik porostů nastojato skoupily právě tyto společnosti z řad obchodních partnerů Lesů. “ uzavírá prezident AČMD Zdeněk Valný.

AČMD od roku 2010 intenzivně kritizuje státní lesnickou politiku v oblasti prodeje dřeva Lesů ČR a dožaduje se zavedení regionálních elektronických aukcí sortimentů dřeva, které budou přístupné malým a středním dřevozpracovatelům a naplní tak prohlášení o transparentnosti prodeje státního dříví – tj. v daném čase, místě a kvalitě, jako je tomu například u sousedních BaySF. AČMD upozornila mimo jiné i na krach donedávna největšího partnera Lesů ČR – společnosti LESS – a na související miliardové škody. Tento krach považuje za jeden z dalších výsledků Dřevěné knihy a nezodpovědného přístupu politiků a úředníků státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…