AČMD odmítla jednat s ministrem zemědělství v demisi Tomanem

26.09.2013 14:20

Poté, co se členové AČMD opakovaně (viz. TZ AČMD ze 17.9) shodli na tom, že koncepční politika MZe a Lesů ČR, tzv. Dřevěná kniha, likviduje tuzemské střední a malé dřevozpracovatele a jejími primárními výsledky jsou:

AČMD odmítla jednat s ministrem zemědělství v demisi Tomanem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dřevěné klády na Šumavě

  1. dramaticky rostoucí, rekordní export surového dřeva,
  2. nedostupnost suroviny pro tuzemské střední a malé pily, tedy likvidace malého a středního podnikání
  3. pokračující úbytek tisíců pracovních míst v oboru
  4. škody na soukromých investicích malých a středních podnikatelů a hrozba vlny stížností u Evropské komise
  5. související miliardové škody na národním hospodářství ČR

obdržel dne 24. září prezident AČMD prostřednictvím telefonátu náměstka MZe Martina Žižky ústní pozvánku na jednání s ministrem zemědělství v demisi Miroslavem Tomanem na 7.10.2013.  Pozvání obdržel též viceprezident AČMD Josef Prajsner.

Již 19. září však ministr Toman rozeslal organizacím, podílejících se dlouhodobě na podpoře kontroverzní Dřevěné knihy, pozvánku na společné jednání u kulatého stolu MZe na 1.10.2013. Na toto jednání však AČMD není zvána.

MZe zároveň zveřejnilo podmínky pro účast v úmyslně zpožděném tendru na generálního ředitele Lesů ČR (taktika udržení Michala Gaubeho v čele LČR do konce roku 2013), z nichž vyplývá povinnost uchazečů zpracovat koncepci rozvoje Lesů ČR, vycházející z platné „Koncepce Ministerstva zemědělství k hospodářské politice podniku Lesy České republiky, s. p. od roku 2012.“, tedy z kontroverzní Dřevěné knihy exministra Ivana Fuksy a jeho náměstka Bočka, aktérů v korupční kauze „Nagyová“.  MZe rovněž požaduje odhad hospodářských výsledků podniku v příštích letech, což lze vnímat jako snahu o zvýhodnění kandidátů, kteří mají přístup k interním informacím Lesů ČR.

„Za situace, kdy je zde evidentní snaha o udržení Gaubeho, respektive Sýkorova týmu v čele Lesů ČR, kdy dochází k pofiderním schůzkám politických šíbrů po pražských hotelích za účasti pana Tomana, kdy se zde stanovují podivné podmínky výběrového řízení na nového šéfa LČR, kdy v komisi zasednou opět spoluautoři a podporovatelé Dřevěné knihy jako pan Vašíček či Zámečník, kdy nás pan ministr míní přijmout pouhé dva a půl týdne před volbami, tedy v době, kdy již není pro Rusnokovu vládu reálné přijmout změny v Usnesení vlády zvaném Dřevěná kniha, jsem nucen toto pozvání odmítnout.“ konstatuje prezident AČMD Zdeněk Valný. Stanovisko obdržel zprostředkovatel - náměstek ministra Martin Žižka formou elektronické pošty.

Členové AČMD se na posledním jednání shodli, že s další snahou vyvolat jednání posečkají na nového ministra zemědělství. „Přejeme si, aby byl kompetentnější, zabýval se fakty a fungoval na principu svobodného rozhodování a odpovědnosti. Nikoli na bázi další loutky zákulisních mocenských skupin, která plní zadání a není reálně odpovědná zcela za nic.“ uzavírá prezident AČMD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

11:27 Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

Konsolidovaný hospodářský výsledek Skupiny ČD před zdaněním dle Mezinárodních standardů účetního výk…