ACOND: Zákaz plynových kotlů – realita, nebo zbytečný strašák?

18.08.2023 10:27 | Tisková zpráva

Zákaz plynových kotlů se opět oddaluje. Díky bohu.

ACOND: Zákaz plynových kotlů – realita, nebo zbytečný strašák?
Foto: ACOND
Popisek: Tepelné čerpadlo - ilustrační foto

Revoluce kolem plynového vytápění se alespoň prozatím konat nebude. Německo totiž odložilo plánované omezení instalací plynových kotlů. Hledání ekologičtější a úspornější alternativy je ale přesto pro mnoho domácností tématem číslo jedna. Zájem roste například o tepelná čerpadla.

Německo muselo couvnout

Od začátku příštího roku měl v Německu začít platit zákaz všech nových plynových topení. Rozhodnutí bylo ale nakonec odloženo. Ministr pro hospodářství a ochranu klimatu Robert Habeck, který změny předkládal v rámci zákona o vytápění, byl nakonec donucen ze svých požadavků ustoupit.

Anketa

Souhlasíte s ministrem Rakušanem, že spáchá-li zločin stát (má na mysli Rusko), musíme trestat i jeho občany?

3%
97%
hlasovalo: 23347 lidí

Proč byl zákaz kotlů ve hře a čeho se týkal?

Zpočátku se mělo nařízení vztahovat pouze na nové instalace plynových kotlů. Příčinou byl státem organizovaný přechod na ekologické a udržitelné zdroje energie a vytápění. Od ledna příštího roku mělo při pořizování nového zařízení platit pravidlo, že alespoň 65 procent vytápění musí pocházet z obnovitelných zdrojů energie. Dosud fungující vytápění na plyn a olej mohlo zůstat v provozu.

Čeká nás zákaz v budoucnu?

Alternativou jsou tepelná čerpadla

Mnoho lidí ale dnes k tradičnímu vytápění plynem přesto hledá alternativu. Stále častější jsou tepelná čerpadla, která platí za obnovitelný zdroj energie. K vytápění využívají teplo z okolního prostředí, pomocí něhož zahřívají topnou vodu. Nejvyužívanější jsou čerpadla typu vzduch-voda. „Náklady na pořízení tepelného čerpadla se mohou významně lišit v závislosti na jeho kvalitě. Oproti elektrokotli a elektrickému bojleru klesnou podle našich zjištění výdaje na provoz tepelného čerpadla na třetinu. Pokud majitel platí za elektřinu 8 000 Kč měsíčně, klesnou mu roční náklady oproti současnému provozu o 64 000 Kč. Pokud majitel využil dotace, s tepelným čerpadlem ACOND se mu investice vrátí průměrně do čtyř let,“ vysvětluje Vojtěch Janoušek z ACONDu. Na pořízení tepelného čerpadla lze navíc využít dotace z programu Nová zelená úsporám, nízkopříjmové domácnosti pak mohou požádat o finanční příspěvek v rámci kotlíkových dotací.

Více informací najdete na www.acond.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

16:05 AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

V chráněné krajinné oblasti Brdy přibylo čtrnácté maloplošné zvláště chráněné území – přírodní památ…