AK ČR: Hašek - zvýšení mezd řidičů vyjde kraje na více než miliardu korun

08.09.2016 18:10

Navýšení mezd řidičů linkových autobusů vyjde na více než miliardu korun. Po dnešním (8. září 2016) jednání odborů s vládou a se zástupci krajů to řekl předseda Asociace krajů a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

AK ČR: Hašek - zvýšení mezd řidičů vyjde kraje na více než miliardu korun
Foto: asociacekraju.cz
Popisek: Asociace krajů ČR - logo

Podle něj by na zvýšení mezd měla krajům přispět vláda, která nařízení o zvýšení mezd pomáhá vyjednat. To podpořil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), podle kterého by vláda a kraje spolu měly jednat a najít způsob, jak peníze pro navýšení mezd zajistit. V současnosti kraje často vybírají dopravce ve veřejných řízeních zaměřených na nízkou cenu, a to vede k tlaku na snižování mezd šoférů. Podle Sobotky je proto třeba, aby mzda řidičů byla garantovaná státem. Návrh ministerstva práce předpokládá navýšení nejnižší mzdy u šoférů z nynějších 71 korun 60 haléřů na hodinu na 98 korun a deset haléřů, uvedl předseda Odborového sdružení dopravy Luboš Pomajbík. Z 50 korun na hodinu na 78 korun by se měl zvednout příplatek za čekání mezi jednotlivými jízdami. Nově by měl být zavedený příplatek za náročné pracovní prostředí ve výši šesti korun a 60 haléřů za hodinu. Původně odbory požadovaly navýšení mezd za hodinu jízdy na 130 korun na hodinu. Podle Pomajbíka se nynější návrh, který by mohl platit od začátku příštího roku, po započtení všech příplatků původním požadavkům blíží. Materiál nyní pro jednání vlády zpracuje ministerstvo práce a sociálních věcí, definitivní legislativní podoba by měla být hotová do konce října.

K jednání předseda Asociace krajů Michal Hašek řekl: „Kraje dlouhodobě podpořily spravedlivé odměňování lidí, kteří mají každodenně odpovědnost za stovky a tisíce přepravených pasažérů. Návrh dohody projedná celostátní tripartita již příští pondělí a následně MPSV předloží vládě příslušný legislativní návrh. Bude znamenat zvýšení mzdového ohodnocení řidičů od 1. ledna 2017, předběžné propočty Asociace krajů ČR znamenají celostátně rozpočtový výdaj cca jednu miliardu korun, o kterém okamžitě zahajujeme jednání s vládou. Ta krajům kompenzuje také zvyšování tarifního odměňování ve školství, sociálních službách a zdravotnictví. Jsem rád, že došlo k rámcové dohodě a věřím, že bude úspěšně realizována,“ uzavřel Hašek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…