AMO: Vyhlídky vnitřního trhu EU budou diskutovány v Praze

26.02.2010 18:04

Jak přispěly země střední a východní Evropy k budování vnitřního trhu EU? Jaké jsou překážky prohlubování vnitřního trhu v oblasti služeb a dokončení digitálního trhu? Jak regulovat a harmonizovat společný trh a zbytečně přitom nezasahovat do pravomocí členských států?

AMO: Vyhlídky vnitřního trhu EU budou diskutovány v Praze
Foto: red
Popisek: Asociace pro mezinárodní otázky

Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) pořádá expertní mezinárodní konferenci Enlargement Ten Years on: New Europe’s Contribution to Single Market věnovanou politickým a ekonomickým otázkám jedné z nejvýznamnějších unijních politik. Akce se uskuteční ve čtvrtek 27. února v prostorách CERGE-EI v Praze.

Přístup k vnitřnímu trhu byl jedním z hlavních motivů, které stály za rozhodnutím zemí střední a východní Evropy vstoupit do EU. Některá sjednaná přechodná opatření narušila jednotu evropského trhu a zpomalila integraci nových členů do největšího světového trhu s přibližně 500 miliony spotřebiteli. Ačkoliv byly tyto vady zahrnující zejména volný pohyb osob převážně překonány, vnitřní trh zůstává stále nedokončený.

Země kodaňského rozšíření stojí v čele iniciativ prohlubování vnitřního trhu. Evropská komise se pokouší tento proces obnovit. Montiho zpráva z roku 2010 a Akt o jednotném trhu I a II z roku 2011 signalizují tolik potřebnou resustitaci liberalizace trhu EU.

Na konferenci pořádanou AMO vystoupí domácí i zahraniční experti, mezi nimiž nechybí bývalý bavorský ministr pro ekonomické otázky, bývalý člen Evropského parlamentu podílející se na vzniku vnitřního trhu, zástupkyně Evropského hospodářského a sociálního výboru, analytici z předních evropských think tanků. Celou akcí bude provázet moderátor České televize Daniel Stach.

Detailní program zasíláme v příloze této tiskové zprávy, svou účast prosím potvrďte na emailu registrace@amo.cz.

Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) je nevládní nezisková organizace založená v roce 1997 za účelem výzkumu a vzdělávání v oblasti mezinárodních vztahů. Tento přední český think-tank není spjat s žádnou politickou stranou ani ideologií. Svou činností podporuje aktivní přístup k zahraniční politice, poskytuje nestrannou analýzu mezinárodního dění a otevírá prostor k fundované diskusi. Hlavním cílem AMO je systematické sledování, analýza a komentování mezinárodního dění se zvláštním zaměřením na zahraniční politiku České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Pražští celníci odhalili další nelegální hernu

22:04 Celní správa: Pražští celníci odhalili další nelegální hernu

Pražští celníci v dozoru nad provozováním hazardních her nepolevují. V pražských Nuslích odhalili ne…