AMSP ČR: Neplatiči DPH a přenos odpovědnosti státu na podnikatele

10.09.2012 9:19

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR je zásadně proti tomu, aby vznikaly jakékoliv černé listiny tzv. neplatičů DPH. Ministerstvo financí se chystá zveřejnit seznam desítek tisíc subjektů, které neodvedly DPH s tím, že každý odběratel těchto „hříšníků“ na sebe automaticky přebírá odpovědnost za její odvod, v případě že tak dlužník neučiní.

AMSP ČR: Neplatiči DPH a přenos odpovědnosti státu na podnikatele
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

„Zveřejňování černých listin a přenášení povinnosti zaplatit DPH na obchodní partnery nejenže nepřinese státu kýžené miliardy, ale vnese do obchodování zmatek, nedůvěru a podnítí stovky soudních sporů. To v důsledku může znamenat snížení obchodních aktivit a naopak pokles výběru daní.  Řád nenastavíme veřejným lynčem“, uvedl předseda asociace Karel Havlíček.

Černá listina by se jmény hříšníků měla začít plnit od ledna příštího roku. Zapotřebí je k tomu už jen to, aby poslanci a senátoři během příštích týdnů zvedli ruce pro novelu zákona o DPH, jež institut „nespolehlivého plátce" zavede.

AMSP ČR obecně vítá boj s daňovými i jinými úniky ze státního rozpočtu, a ani proti tzv. institutu nespolehlivého plátce nelze obecně nic namítat. Co je však zcela nepřijatelné, je další evidentní zátěž podnikatelů. "Nejsem si jista, jaká je představa zákonodárců o fungování v praxi, ale z návrhu de facto vyplývá, že bude nutné před každou platbou každé faktury na webu finančního ředitelství ověřovat, zda tam daný účet našeho dodavatele "nevisí" či se tam zrovna neobjevil. Jde o zcela absurdní stav, na nějž má málokterá firma kapacity. Podnikatelé se tak opět stávají v podstatě rukojmími neschopnosti české administrativy zvládat své úkoly tak, aby nezatěžovali nadměrně běžné firmy a podnikatele, a nechali jim tak prostor vykonávat jejich předmět podnikání", sdělila Pavla Břečková, ředitelka brněnské strojírenské firmy AUDACIO.

„AMSP plně respektuje, že neplatiči DPH musí být postiženi. Finanční úřady ale disponují dostatkem nástrojů, jak daně vymáhat a nemohou se tedy zbavovat odpovědnosti za jejich výběr. Přenos odpovědnosti nedopadne na ty nezodpovědné, ale naopak na poctivé podnikatele, což je zcela nepřípustné“, dodává Karel Havlíček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…