AMSP ČR poskytla ministerstvu podklady a připomínky k přípravě nového kompenzačního programu

04.02.2022 18:47 | Tisková zpráva

Obsáhlé podklady a připomínky dokumentující ekonomické dopady koronavirové krize a vládních opatření proti šíření nákazy shromáždila Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) a předala je Ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO).

AMSP ČR poskytla ministerstvu podklady a připomínky k přípravě nového kompenzačního programu
Foto: amsp.cz
Popisek: Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR

Ministerstvo oznámilo, že nebude pokračovat ve vyplácení kompenzací za předvánoční vlnu restrikcí podle pravidel nastavených minulou vládou, má ale připravený nový program. Ten chce vedení resortu projednat příští týden na vládě, předtím ale hodlá shromáždit názory a připomínky podnikatelské veřejnosti.

„Z návrhu, který ministerstvo představilo, je už teď jasné, že na připravovanou podporu by nedosáhla podstatná část postižených podnikatelů,“ uvedla členka představenstva a generální ředitelka AMSP ČR Eva Svobodová.

Podle Davida Borovky z České eventové asociace došlo v oboru od poloviny loňského listopadu k poklesu o 70-90 procent. „V roce bez covidu do našeho oboru patří celkový obrat 115,2 miliard s přínosem pro veřejné rozpočty 45,1 miliard. Zaměstnáno je v něm 138 tisíc lidí,“ popisuje Borovka.

Anketa

Má Miloš Zeman v tuto chvíli vaši důvěru? (Ptáme se od 3. 2. 2022)

78%
19%
hlasovalo: 55308 lidí

Například tržby v oboru gastro klesly v posledních dvou měsících loňského roku ve srovnání se stejným obdobím roku 2019, který ještě covidovými restrikcemi zasažen nebyl, na polovinu. „V listopadu a prosinci 2019 činily zhruba 30 miliard korun, loni maximálně 15 miliard,“ říká Luboš Kastner, člen představenstva AMSP ČR a garant projektu Moje restaurace.

Kastner odhaduje, že o kompenzace z připravovaného programu by mohlo žádat 40 procent podnikatelských subjektů, na něž dopadla vládní omezení. „Bavíme se o tržbovém potenciálu pro kompenzace ve výši cca šesti miliard korun,“ upřesňuje.

Původně přislíbené kompenzace z programů COVID – 2021 a COVID – Nepokryté náklady měly podnikatelům zajistit, aby pro nejzasaženější obory nebyl poslední masivní lockdown likvidační. Pomoci měl i kompenzační bonus pro OSVČ. Zatímco vyplácení kompenzačního bonusu pokračuje, byť s problémy zaviněnými nejednotným přístupem úředníků v jednotlivých regionech, ostatní vládní sliby zůstaly jen na papíře.

Výše zmíněné programy přitom byly připravovány (respektive obnoveny) s vědomím, že klíčová je rychlost pomoci. K uzavření vánočních trhů a dalším omezením však došlo už v listopadu loňského roku.

„Pokud podnikatele nepodpoříme, je otázkou, zda dopady na státní rozpočet nebudou horší. Firmy na to budou nějak reagovat. Omezí investice, propustí zaměstnance, budou mít nižší tržby, dopad na státní rozpočet bude masivní,“ upozorňuje předseda představenstva AMSP ČR Josef Jaroš.

„Věřím, že v nejbližších dnech, kdy budeme s MPO jednat o kompenzacích, dojde ke změnám a úpravám,“ dodává Jaroš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…