AMSP: Většina živnostníků povinné „datovky“ uvítala, některým ale naopak zkomplikovaly podnikání

12.04.2023 13:21 | Tisková zpráva

Celkem 65 % živnostníků uvítalo povinné zavedení datových schránek, které probíhalo od začátku ledna do konce března letošního roku. Vyplynulo to z ankety, kterou pro Asociaci malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) uskutečnila agentura Ipsos.

AMSP: Většina živnostníků povinné „datovky“ uvítala, některým ale naopak zkomplikovaly podnikání
Foto: amsp.cz
Popisek: Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR

Na otázku, zda považují datové schránky za užitečné a přínosné, odpovědělo kladně 65 % osob samostatně výdělečně činných (OSVČ). Tři z deseti živnostníků ale naopak uvedli, že datové schránky jejich podnikání zkomplikovaly.

Anketa

Který z uvedených lídrů má vaši největší důvěru?

hlasovalo: 11593 lidí

OSVČ také většinově sdílejí názor, že ohledně povinných datových stránek byly státem v předstihu a srozumitelně informovány. V anketě to potvrdilo 58 % z nich. Zbytek ovšem vnímá skutečnost tak, že informace nebyly srozumitelné, nebyly poskytnuty s dostatečným předstihem, nebo obojí.

„Podnikatelé si však nemyslí, že by povinné zavádění datových schránek pro OSVČ bylo správné a logické,“ komentuje výsledky ankety předseda představenstva AMSP ČR Josef Jaroš. Za správné je považuje jen 17 % dotázaných, dalších 26 % dotázaných odpovědělo „spíše ano“. ‘Určitě ne‘ ale kategoricky prohlásilo 27 procent respondentů, 17 procent odpovědělo ‚spíše ne‘.

Podle Michaela Dobrovolného, místopředsedy Legislativní rady AMSP ČR, nás datové schránky mimo jiné posunuly na úroveň ostatních evropských zemí. „Cizinci žijící v ČR se nám občas smáli, že oni si díky elektronickému přístupu mohou z ČR vyřídit řidičák v Británii, ale my kvůli němu musíme na úřad,“ připomíná Dobrovolný.

Zároveň ale upozorňuje: „Na druhou stranu je občas pořád ještě výhodnější udělat si čas na osobní návštěvu úřadu: ve finále to totiž může čas ušetřit. Třeba na živnostenských úřadech se při osobním jednání daří některé věci vyřídit někdy i do druhého dne, přes datovku to může být klidně měsíc.“

Aktivních datových schránek je k dnešnímu dni 3 433 486. Od začátku roku jich Ministerstvo vnitra ČR zřídilo 2,004 milionu. Převážně je na základě nové povinnosti získaly OSVČ, menší část tvoří spolky a nadace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…