AOPK ČR: Bagry a evropské peníze pomohly při obnově rybníků v přírodní rezervaci Bažantula

10.12.2020 17:03

V chráněné krajinné oblasti Poodří byly dokončeny rozsáhlé zemní a stavební práce související s obnovou přírodovědně nejcennější části rybniční soustavy u Studénky.

AOPK ČR: Bagry a evropské peníze pomohly při obnově rybníků v přírodní rezervaci Bažantula
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Akce napomůže zdejší přírodě. Investorem byla Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, která zdejší rybníky spravuje.

Přírodní rezervace Bažantula (viz zde) chrání čtyři rybníky se vzácnými rostlinnými společenstvy. Rybníky byly v nevyhovujícím technickém stavu, který neumožňoval běžné hospodaření a vhodnou péči o zdejší přírodní bohatství.

„Opravily se poškozené hráze a technické objekty, obnovila litorální pásma, zvětšily plochy rákosin a odbahnily se zdrže rybníků. Rybniční ostrovy byly upraveny tak, aby se zlepšily podmínky pro hnízdění ptáků. Vysazeno bylo i 44 stromů. Celé dílo ještě těsně před dokončením prověřila říjnová povodeň, kdy rybníky na několik dní zmizely pod hladinou rozvodněné Odry. Zaplavení naštěstí stavba přečkala prakticky bez poškození,“ komentuje Jan Klečka z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Opravené hráze a technické objekty rybníků umožní řádnou manipulaci s vodní hladinou rybníků a tedy zabezpečení vhodné péče o zdejší společenstva vzácných rostlin a živočichů. Projekt byl spolufinancován Evropskou unií – Evropským fondem pro regionální rozvoj v rámci Operačního programu Životní prostředí. Celkové náklady dosáhly výše 51,8 mil. Kč, přičemž výše poskytnuté dotace činila 50,3 mil. Kč.

"Na obnovu přirozeného vodního režimu krajiny šlo od roku 2014 z Operačního programu Životní prostředí více než čtyři miliardy korun na téměř 500 větších projektů, další téměř dvě stovky projektů v objemu cca 1,5 mld byly schváleny minulý týden. Z národních dotačních programů rezortu životního prostředí (Program péče o krajinu, Program obnovy přirozených funkcí krajiny), které mají k dispozici financí mnohem méně, byly v posledních letech podpořeny stovky menších projektů. To prospívá i řadě vzácných druhů rostlin a živočichů, zlepšují se tak místní klimatické podmínky a snižuje riziko povodn," uzavírá František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.  

Na téma vody v krajině AOPK ČR připravila story mapu (viz zde). Podívat se na ni můžete zde: http://vodudokrajiny.nature.cz. Na několika konkrétních příkladech ukazuje, co je možné pro zadržení vody v krajině a obnovu její rozmanitosti dělat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…