AOPK ČR: Bílá místa v poznání denních motýlů Prahy

27.07.2020 8:39

Nová storymapa ukazuje, kde všude v Praze je ještě potřeba mapovat.

AOPK ČR: Bílá místa v poznání denních motýlů Prahy
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Během letošního léta probíhá na území hlavního města Prahy mapování denních motýlů. Cílem je zjistit, jaké druhy se zde dnes vyskytují. Z minulosti je v Praze známý výskyt tří čtvrtin všech druhů denních motýlů České republiky. Změny v krajině, a to i té urbánní, mají ale na výskyt motýlů významný negativní dopad. Očekává se proto posun v zastoupení jednotlivých druhů i jejich počtu. Navíc se systematicky a tak detailně motýli na území Prahy ještě nemapovali. Výsledky pak vyjdou přehledně v atlasu rozšíření denních motýlů Prahy. Sběr dat provádí pro Magistrát hl. m. Prahy spolek Hutur a partnery projektu jsou Česká zemědělská univerzita, Národní muzeum a Agentura ochrany přírody a krajiny ČR.

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR) spravuje nejrozsáhlejší databázi o výskytu druhů živočichů, hub a rostlin na našem území. K mapovací akci AOPK ČR přispěla vytvořením storymapy Denní motýli a neznámá Praha. Ta obsahuje pravidelně aktualizovaný přehled druhové početnosti pražských denních motýlů. K dispozici je srovnávací mapa rozdělená na čtvercová mapovací pole o velikosti přibližně jednoho kilometru čtverečního. Vidět jsou pole na motýly nejvíce bohatá (tmavá barva) i pole, kde není zaznamenán žádný výskyt – bílá místa.

Cílem storymapy je motivovat zájemce o mapování motýlů a nasměrovat je do neprozkoumaných míst. A mapovat může kdokoliv z vás.

Pokud používáte aplikaci BioLog, nebo svá pozorování zapisujete přímo do Nálezové databáze ochrany přírody (ND OP), údaje se v mapě objeví hned druhý den. Informace o pozorováních z jiných zdrojů se v mapě projeví až po jejich zpracování odborným garantem.

Vyzkoušejte si pocit objevitele, motýlích bílých míst je v Praze pořád dost. Více také na motyliprahy.nature.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…