AOPK ČR: Bílá místa v poznání denních motýlů Prahy

27.07.2020 8:39

Nová storymapa ukazuje, kde všude v Praze je ještě potřeba mapovat.

AOPK ČR: Bílá místa v poznání denních motýlů Prahy
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Během letošního léta probíhá na území hlavního města Prahy mapování denních motýlů. Cílem je zjistit, jaké druhy se zde dnes vyskytují. Z minulosti je v Praze známý výskyt tří čtvrtin všech druhů denních motýlů České republiky. Změny v krajině, a to i té urbánní, mají ale na výskyt motýlů významný negativní dopad. Očekává se proto posun v zastoupení jednotlivých druhů i jejich počtu. Navíc se systematicky a tak detailně motýli na území Prahy ještě nemapovali. Výsledky pak vyjdou přehledně v atlasu rozšíření denních motýlů Prahy. Sběr dat provádí pro Magistrát hl. m. Prahy spolek Hutur a partnery projektu jsou Česká zemědělská univerzita, Národní muzeum a Agentura ochrany přírody a krajiny ČR.

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR) spravuje nejrozsáhlejší databázi o výskytu druhů živočichů, hub a rostlin na našem území. K mapovací akci AOPK ČR přispěla vytvořením storymapy Denní motýli a neznámá Praha. Ta obsahuje pravidelně aktualizovaný přehled druhové početnosti pražských denních motýlů. K dispozici je srovnávací mapa rozdělená na čtvercová mapovací pole o velikosti přibližně jednoho kilometru čtverečního. Vidět jsou pole na motýly nejvíce bohatá (tmavá barva) i pole, kde není zaznamenán žádný výskyt – bílá místa.

Cílem storymapy je motivovat zájemce o mapování motýlů a nasměrovat je do neprozkoumaných míst. A mapovat může kdokoliv z vás.

Pokud používáte aplikaci BioLog, nebo svá pozorování zapisujete přímo do Nálezové databáze ochrany přírody (ND OP), údaje se v mapě objeví hned druhý den. Informace o pozorováních z jiných zdrojů se v mapě projeví až po jejich zpracování odborným garantem.

Vyzkoušejte si pocit objevitele, motýlích bílých míst je v Praze pořád dost. Více také na motyliprahy.nature.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihomoravský kraj: Lidé se můžou zapojit do vedení krajských škol

13:04 Jihomoravský kraj: Lidé se můžou zapojit do vedení krajských škol

Jihomoravský kraj, skrze svou zřizovanou organizaci VIM, vyhlásil sběr nominací do školských rad od …