AOPK ČR: Hlinnské Slavnosti pastvin poukázaly na krásu i zranitelnost přírody Českého středohoří

18.09.2018 8:49

Více než šest set návštěvníků navštívilo historicky první ročník Slavností pastvin, jehož dějištěm se stal v sobotu 8. září 2018 vrch Hradiště u Hlinné na Litoměřicku.

AOPK ČR: Hlinnské Slavnosti pastvin poukázaly na krásu i zranitelnost přírody Českého středohoří
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

AOPK ČR, Správa CHKO České středohoří pořádala akci v rámci projektu LIFE České středohoří ve spolupráci s obcí Hlinná a městem Litoměřice.

Hravá edukace pro děti i dospělé

„Slavnosti pastvin byly akcí pro celou rodinu. Dětem jsme nachystali tříkilometrový okruh s výstupem na Hradiště se soutěžemi přiměřenými jejich věku a koncipovanými tak, aby se dozvěděly co nejvíc o přírodě, rostlinách a zvířatech v jejich nejbližším okolí,“ říká Gabriela Kubatová, manažerka projektu. „Překvapil nás velký zájem nejen o akci samotnou, ale hlavně nadšení dětí i dospělých, s jakým se pouštěli do poznávacích a jiných aktivit. Všichni návštěvníci byli prostě báječní,“ uzavřela. Návštěvníci mohli například přiřazovat semínka k bylinám, podle pecek poznávat ovocné stromy, shlédnout výstavu vzácných starých odrůd jabloní, seznámit se s péčí o les a jeho obyvatele nebo podle zvuků (ze skrytých dikatfonů) hledat na pastvině její nejčastější ptačí obyvatele (bohužel vycpané).

Počasí, zábava a odměny

Ke zdařilé akci velkou měrou přispělo i krásné počasí. Vrchol Hradiště jako by se zvlášť pro tento den obklopil dramatickými oblaky, které jen občas zastínily většinu času zářící slunce, a poskytoval tak návštěvníkům dechberoucí panoramata.

Rodiče i jejich potomky potěšila i možnost ochutnat a nakoupit místní dobroty a výrobky, které pyšně vystavovali obyvatelé Hlinné. Středohorský med a medové pivo, koláče, marmelády, bio ovoce, zelenina, domácí sirupy, pršut, sýry, káva, víno a další delikatesy a výpěstky mizely k oboustranné spokojenosti ze stánků poměrně velkou rychlostí, stejně jako například ručně pletené ponožky od Boženky nebo výrobky dětí z dětského domova Litoměřice.

Návštěva dobrého ducha Středohoře (s Milešovkou na hlavě), živá muzika na návsi, opodál středověké ležení rytířů, ukázka včelaření a stříhání oveček, „vlněná“ dílnička pro děti, místní kovárna či hasičská zbrojnice a další zážitková stanoviště byla zpestřením pro návštěvníky těsně před tím, než dorazili do cíle, kde si vyzvedli své zasloužené odměny.

Oslava místní přírody

„Slavnosti pastvin byly, jsou a budou především oslavou místní přírody. Díky letošnímu suchu vidíme možná více než kdykoli předtím, jak je pro nás příroda důležitá, ale hlavně jak je zranitelná a proč je třeba ji chránit,“ vysvětlila na závěr Jana Bohuňková, PR manažerka projektu LIFE České středohoří. „Těšíme se, že i v dalších letech budeme moci dětem i dospělým ukázat to nejkrásnější z přírody v okolí Litoměřic, ať už se jedná o rostliny či živočichy.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…