AOPK ČR: Již za týden - Pátý ročník Slavností stepí na Rané u Loun

05.05.2016 17:30

V sobotu 14. května bude Raná hostit již pátý ročník Slavností stepí. Pestrý program s přírodovědnou tematikou zajišťuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, regionální pracoviště Ústecko, Správa chráněné krajinné oblasti České středohoří a obec Raná.

AOPK ČR: Již za týden - Pátý ročník Slavností stepí na Rané u Loun
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Začíná se v 10.00, konec kolem páté odpoledne. Odpolední program zpestří vystoupení hudební skupiny.

„Čekají vás zajímavé exkurze s našimi odborníky, kde se dozvíte mnohé zajímavosti o stepním rostlinstvu a živočišstvu. Těšit se můžete na ukázky zdejšího ptactva či živých netopýrů, poznávání rostlin, pozorování syslů, prezentaci práce se stádem pomocí ovčáckých psů či povídání o našich plazech a obojživelnících. Vyzkoušíte si práci s ovčí vlnou či výrobu svíček z včelího vosku. Budete se moci seznámit s náplní práce dobrovolné stráže přírody či ochutnat minerální vody severních Čech. Pro děti jsou připraveny různé atrakce, jako například soutěže s hasiči,“ vypočítává Vladislav Kopecký z AOPK ČR, regionálního pracoviště Ústecko, SCHKO České středohoří. 

Součástí akce bude i prezentace leteckých modelářů, malá výstava ovčích plemen a ukázky stříhání ovcí, výstava drobného domácího zvířectva. Návštěvníci vyberou vítěze výtvarné soutěže na téma "Stepi nejen u nás", do které se zapojily děti z mateřských i základních škol a nižších ročníků víceletých gymnázií.
Slavnosti stepí jsou součástí Evropského dne chráněných území, který se tradičně v květnu připomíná. V České republice proběhnou desítky komentovaných exkurzí v chráněných územích a dalších akcí. Návštěvníci se tak dozvědí, jakou péči tato jedinečná území potřebují.

Na Slavnosti stepí se můžete dopravit buď vlastním autem nebo využít kyvadlovou autobusovou dopravu (zastávky Louny - Žižkova, Dobroměřice, Lenešice - zámeček, Raná, Bělušice - vlaková stanice a zpět) a svézt se rovněž můžete vlakem po tzv. Švestkové dráze (na trase Lovosice – Most  a zpět), na který bude v Bělušicích navazovat kyvadlová autobusová doprava.

Akce se koná v rámci projektu LIFE+ Stepi Lounského středohoří. Ten je zaměřen na ochranu zdejších  jedinečných stepí. Šetrné hospodaření, které na nich Agentura ochrany přírody a krajiny, Správa chráněné krajinné oblasti České středohoří podporuje, by mělo zajistit, že stepi budou i nadále poskytovat domov ohroženým rostlinám a živočichům jako jsou kavyly, sysli či celá škála motýlů. Více o projektu zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…