AOPK ČR: Nové bariéry na Černé Řece zachraňují ropuchy před koly aut

23.04.2021 16:55

„Březen - za kamna vlezem, duben - ještě tam budem”, tak zní lidová pranostika, kterou se naši obojživelníci nijak neřídí, protože v těchto měsících mají důležitější věci na práci. Rozmnožit se!

AOPK ČR: Nové bariéry na Černé Řece zachraňují ropuchy před koly aut
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Někteří to berou tak zodpovědně, že začnou už v únoru, aniž by počkali na to, až zmizí led a sníh. Milostný a vlastně i holý život obojživelníků se ale s rozvojem motoristické dopravy dostal do potíží.

Rybník na Černém potoce u výjezdu z obce Černá Řeka na Lískovou je vyhledávaným cílem ropuch obecných. V cestě jim ovšem stojí silnice II. třídy ve směru na Lískovou, odkud byly v posledních letech hlášeny početné úhyny žab pod koly aut. Letos tomu bude jinak. Na vybraném úseku byla postavena zhruba 250 m dlouhá bariéra, která má nasměrovat obojživelníky do propustku pod silnicí.

„Na místo, kde ropuchy hynou pod koly aut, nás upozornili přímo lidé z Černé Řeky. Zajistili jsme finance na bariéru a nyní budeme zkoumat, kolik a jaké druhy obojživelníků přes silnici putují. Zatím víme jen o ropuchách obecných, ale mohou se tu objevit i čolek obecný či horský. Podle získaných dat navrhneme trvalé zabezpečení – buď formou propustků pod silnicí, nebo trvalou bariérou,“ vysvětluje Zuzana Blažková z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

O instalaci dočasné bariéry se postaral Ondřej Teska, revírník z lesní správy Horšovský Týn za finanční podpory Programu péče o krajinu Ministerstva životního prostředí. Odborný dohled nad stavbou zajistili pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Ti také panu Teskovi pomáhají v pravidelných kontrolách funkčnosti bariéry. Péče o ni je náročná a vyžaduje každodenní dohled.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…