AOPK ČR: Ochrana přírody usiluje o zlepšení vodního režimu v oblasti soutoku Moravy a Dyje

14.05.2022 16:51 | Tisková zpráva

Státní ochrana přírody dlouhodobě podporuje projekty, zaměřené na revitalizaci vodního režimu na soutoku Moravy a Dyje. Aktuálně spolupracuje na plánu výstavby klapkového jezu na Dyji, který by umožnil do lužního lesa přivést další vodu [1].

AOPK ČR: Ochrana přírody usiluje o zlepšení vodního režimu v oblasti soutoku Moravy a Dyje
Foto: AOPK.cz
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky

Té je tu totiž dlouhodobý nedostatek. Do budoucna pomohla by velkoplošná ochrana tohoto území, zvýšila by šance na financování potřebných projektů.

„Pokles hladiny podzemní vody na Soutoku, který souvisí s vybudováním vodního díla Nové Mlýny i suchem posledních let, významně přispěl k rychlejšímu hynutí jednoho ze symbolů tohoto území, mohutných „starodubů“ na loukách. Nedostatkem vody ale trpí i ostatní stromy, typické pro lužní lesy. Nedokáží se pak vyrovnávat s dalším stresem, například chorobami. Sucho naopak usnadnilo současnou expanzi javoru babyky, která v minulosti rostla takřka výhradně na zdejších „hrúdech“, sušších písčitých vyvýšeninách. Obnova vodního režimu je pro toto území opravdu zásadní,“ vysvětluje Pavel Dedek z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Ochrana přírody proto poskytuje finance na projekty vlastníků v území (jako jsou Povodí Moravy, Lesy ČR, obce i další subjekty), jejichž cílem je zlepšení vodního režimu. Některá opatření realizuje přímo AOPK ČR – příkladem může být revitalizace mokřadu v NPP Pastvisko u Lednice [2].

Anketa

Souhlasíte s trvalým umístěním vojsk jiných členských států NATO na území ČR?

4%
95%
hlasovalo: 47751 lidí

Největšími takovými projekty, u kterých AOPK ČR podpořila financování z Operačního programu Životního prostředí, byla tvorba mokřadů v oboře Obelisk v celkové hodnotě téměř 50 milionů Kč nebo aktuálně probíhající obnova Zámeckého rybníka v Lednickém zámeckém parku za 100 mililionů Kč [3]. Finance šly také například na obnovu soustavy vodních kanálů na Tvrdonicku za 15 mililionů Kč či vytvoření desítek tůní a mokřadů. Aktuálně se připravuje například právě projekt na výstavbu klapkového jezu na Dyji [1].

„Věříme, že všechny tyto projekty podpořené či realizované ochranou přírody zajistí potřebné množství vody v oblasti Soutoku. Do budoucna by velmi pomohla velkoplošná ochrana tohoto mezinárodně významného území, která by zvýšila prioritu a tedy šance financování potřebných projektů z veřejných zdrojů [4],“ dodává Pavel Pešout z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, ředitel sekce ochrany přírody a krajiny.

Poznámky:
[1] AOPK ČR téma zajištění vody pro zdejší lužní lesy úspěšně zapojila hned na počátku do diskuse o navýšení hladiny Vodního díla Nové Mlýny. V této souvislosti má velký význam projekt Lesů ČR na výstavbu vzdouvacího objektu na Dyji a navazující obnovu stávajících a budování nových zavlažovacích kanálů, jehož financování (celkový rozpočet byl plánován na více než 100 mil. Kč) AOPK ČR podpořila v roce 2021. Lesy ČR z technických důvodů od realizace zatím ustoupily, ale státní podnik připravuje novou žádost o financování z nového Operačního programu Životní prostředí.
[2] Více ZDE
[3] Více ZDE
[4] Více ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…