AOPK ČR: Ochránci přírody a horolezci budou spolupracovat

15.09.2019 10:29

Svými podpisy to při slavnostním otevření nové expozice o horolezectví v Muzeu Českého ráje stvrdili předseda ČHS Jan Bloudek a ředitel AOPK ČR František Pelc.

AOPK ČR: Ochránci přírody a horolezci budou spolupracovat
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

„Jsem rád, že dohodu podepisujeme právě zde, v Českém ráji, který je nejen naší nejstarší chráněnou krajinnou oblastí, ale i tradičním horolezeckým terénem.  Vnímám, že horolezci a ochrana přírody k sobě prostě patří, a věřím, že dohoda napomůže tomu, aby se obě strany vzájemně respektovaly a chápaly. Pro ochranu jedinečné přírody jsou někdy potřeba určitá omezení a jsem rád, že Český horolezecký svaz prosazuje šetrné chování k přírodě a ke skalám,“ komentuje podpis dohody František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

„I já jsem velmi rád, že dlouholetá symbióza horolezců a ochrany přírody bude stvrzena dohodou, ve které obě strany vyjadřují vůli spolupracovat, respektovat se a v problematických otázkách hledat oboustranně přijatelnou shodu. S ochranou přírody máme společné zájmové území a přes dílčí neshody hlavně společný zájem – chovat se ke skalám tak, aby byly zachovány dalším generacím. Podepsání dohody v Českém ráji, tradičním centru pískovcového lezení je velmi symbolické a proto děkuji vedení Muzea Českého ráje v Turnově, že nám tento prostor poskytlo,“ dodává Jan Bloudek, předseda výkonného výboru Českého horolezeckého svazu.

Dohoda se věnuje například spolupráci při ochraně ptáků, kteří na skalách hnízdí, udržbě přístupových cest a skalních oblastí. Zlepší také vzájemnou informovanost a otevírá prostor pro další spolupráci.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…