AOPK ČR: Raky ve Velkém Pařezitém rybníku vylovil norek americký

21.02.2019 16:00

Raky na fotografii, která se šíří sociálními sítěmi, vylovil z laguny ve Velkém Pařezitém rybníce predátor, pravděpodobně norek americký. Vyplývá to z průzkumu jejich zbytků, který provedli pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny v úterý přímo na místě.

AOPK ČR: Raky ve Velkém Pařezitém rybníku vylovil norek americký
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

„Kolem 150 raků říčních jsme vysbírali během výlovu a přemístili do náhradních vodních ploch, po opětovném napuštění budou do Velkého Pařezitého rybníka opět vráceni. Malou část se odchytit nepodařilo a zvířata zůstala v lovišti pod požerákem. Proto jsme ihned po výlovu zajistili opětovné částečné napuštění.  Vznikla tak malá laguna, odkud norek americký vylovil zhruba dvacet zvířat. Jejich zbytky – nohy, klepeta a hlavová část krunýře – byly na fotografii, která se objevila na sociálních sítích. Na tom, že se predátoři živí jinými živočichy, není nic divného,“ vysvětluje Václav Hlaváč z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Při předchozím výlovu v rybníce raci zaznamenáni nebyli, jedná se tedy pravděpodobně o umělé vysazení během posledních let. Po dokončení oprav budou raci do rybníka opět vypuštěni, populace tedy není ohrožena.

Vypuštění rybníka se oproti původním předpokladům opozdilo, aby se doplnil deficit vody v rybniční soustavě. V zadní části rybníka byly vybudovány hrázky, aby tamní rašelinná a mokřadní společenstva nevysychala během vegetační sezóny. Počítá se s tím, že stavba bude dokončena v původním termínu v září 2019.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…