AOPK ČR: Sysli si oblíbili areál stanice České zemědělské univerzity v pražské Troji

19.07.2020 13:26

V prostorách Demonstrační a výzkumné stanice katedry zahradnictví České zemědělské univerzity (ČZU) byl letos v červnu potvrzen výskyt těchto ohrožených hlodavců. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR) zde s pomocí pracovníků ČZU zdokumentovala přítomnost menší kolonie. Byla mezi nimi i samice s letošním mládětem.

AOPK ČR: Sysli si oblíbili areál stanice České zemědělské univerzity v pražské Troji
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Vzhledem k místu nálezu nové kolonie lze předpokládat, že sysli pocházejí z nedaleké Zoologické zahrady hl. m. Prahy. Tam se vyskytují zcela volně, a to ve výběhu velkých kopytníků i na přilehlém vrchu Sklenářka.

Rozšiřování trojské kolonie syslů je pozitivní zprávou. V roce 2019 totiž bylo v celé České republice známo pouze 32 stálých lokalit jejich výskytu. Většina ze stávajících kolonií má ale velmi malou početnost a je ohrožena zánikem. AOPK ČR proto pro sysla obecného realizuje záchranný program, na kterém se podílí také Zoologická zahrada hl. m. Prahy. Záchranný program má zajistit, aby sysel z naší přírody úplně nezmizel. Pozemky Demonstrační a výzkumné stanice ČZU se charakterem velice podobají vinicím, zahrádkám a záhumenkám, které jsou typické hlavně pro oblast jižní Moravy. Tamní mozaikovitá krajina je domovem asi čtvrtiny celkového počtu všech syslů žijících u nás.

Sysel obecný je živým důkazem toho, jak může být osud živočišného druhu vrtkavý. Z hospodářského škůdce se během pár desetiletí stal ohroženým druhem. Příčiny postupného mizení sysla z naší přírody nejsou zcela jasné, nicméně pokles početnosti sysla je přisuzován přeměně krajiny a způsobu hospodaření započaté kolektivizací zemědělství v 50. letech 20. století. AOPK ČR monitoruje výskyt sysla obecného na našem území každoročně, a to od začátku záchranného programu v roce 2008. Na základě těchto pravidelných monitoringů byl v roce 2019 na 39 sledovaných lokalitách odhadován výskyt celkem asi 7500 syslů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…