AOPK ČR: Vlka na Mělnicku někdo zastřelil, AOPK ČR proto podává trestní oznámení

06.05.2019 12:43

Vlka, který byl 9. dubna nalezen mrtvý v příkopu nedaleko obce Konětopy na Mělnicku, někdo zastřelil. Jedná se o první doposud zdokumentovaný případ nelegálního zabíjení vlků v ČR. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR proto podává trestní oznámení na neznámého pachatele.

AOPK ČR: Vlka na Mělnicku někdo zastřelil, AOPK ČR proto podává trestní oznámení
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Vlka, který byl 9. dubna nalezen mrtvý v příkopu nedaleko obce Konětopy na Mělnicku, někdo zastřelil. Jedná se o první doposud zdokumentovaný případ nelegálního zabíjení vlků v ČR. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR proto podává trestní oznámení na neznámého pachatele [1]. To, že příčinou smrti zvířete bylo zastřelení, vyplývá z výsledků pitvy, kterou provedli experti Veterinární a farmaceutické fakulty v Brně. Protože na místě nálezu chyběly stopy po příchodu zvířete i po krvácení, lze usuzovat, že k zastřelení došlo jinde a poté bylo tělo pohozeno v příkopu u silnice.

„Vlků v České republice žije pouhých několik desítek a fakt, že někdo takto vzácná zvířata střílí, je opravdu ostudný. Není ale bohužel novinkou, že šelmy a dravci se u nás stávají obětmi pytláků – vloni byla nalezena zastřelená rysice v Beskydech, na Vysočině bylo za poslední měsíc otráveno několik orlů a výčet by mohl pokračovat. Doufám, že policie tentokrát viníka odhalí, hrozí mu až tři roky za mřížemi. Jsem přesvědčen, že pokud se jej podaří vypátrat, bude to působit jako výstraha a mnohým zvířatům to zachrání život. I bez pytláctví to v naší krajině s hustým automobilovým provozem nemají lehké,“ vysvětluje František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Na mrtvou vlčici, která byla pohozena v příkopu u silnice mezi obcemi Konětopy a Sudovo Hlavno, upozornil starostu obce Čečelice anonymní nálezce. Zvíře na jeho žádost pak zajistil student postgraduálního studia Fakulty životního prostředí České zemědělské univerzity a zároveň člen mysliveckého sdružení Čečelice – Konětopy, který je předal expertům na velké šelmy z ČZU [2] a AOPK ČR.

„Zatím nemáme definitivní výsledky genetických testů, nevíme tedy, zda mrtvá vlčice pochází z nejbližší oblasti stálého výskytu, tedy z CHKO Kokořínsko – Máchův kraj. Ale protože se jedná o mladé zvíře, je to v každém případě citelná ztráta pro naši přírodu. Za poslední tři roky je to už několikátý vlk, o kterém víme, že zahynul vinou člověka – ať už po střetu s autem, nebo nyní následkem zastřelení,“ konstatuje Ladislav Pořízek z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, ředitel regionálního pracoviště Správa CHKO Kokořínsko – Máchův kraj.

„Na příkladu Dánska lze doložit, že pachatele ilegálních ataků je možné dopadnout. Vloni byl usvědčen lovec, který odstřelil jednoho z prvních zdejších vlků. Policie jej obvinila na základě forenzních důkazů [3],” konstatuje Aleš Vorel z České zemědělské univerzity, Fakulty životního prostředí.

„Víme, že přítomnost velkých šelem může vzbuzovat nelibost, třeba u chovatelů hospodářských zvířat. Právě proto jim stát případné škody hradí, je možné získat finance i na preventivní zabezpečení stád. Zkušenosti z okolních států, například z Německa ukazují, že v krajině je možné hospodařit a zároveň tu mohou žít i divoké šelmy. Vlci plní v naší přírodě důležitou roli – pomáhají totiž snižovat počty přemnožených prasat divokých, jelenů a srnců, kteří působí velké škody v lesích a na polích. Divoce žijící zvířata tvoří podle výzkumů více než 98 % vlčí potravy, domácí zvířata maximálně 2 %,“ dodává František Pelc.

Podrobnosti o vlcích, zabezpečení stád i postupu při náhradě škod jsou přehledně k dispozici na www.navratvlku.cz.

[1] Úmyslné usmrcení kriticky ohroženého druhu živočicha v rozporu s ust. § 50 odst. 2  zákona o ochraně přírody a krajiny je trestným činem ve smyslu ust. § 299 odst. 2 zákona č. 40/2009 Sb., trestní zákoník, v platném znění.

[2] ČZU je hlavním nositelem projektu Objektivní akceptace vlka v člověkem pozměněné příhraniční krajině (OWAD), který byl podpořen Evropskou unií prostřednictvím Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Programu přeshraniční spolupráce Česká republika - Svobodný stát Sasko 2014-2020.

Kromě vědců z Fakulty životního prostředí ČZU se na projektu z české strany podílí Ministerstvo životního prostředí ČR (MŽP) a Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR), která má klíčovou úlohu při práci s veřejností – spravuje například webové stránky www.navratvlku.cz, které poskytují aktuální informace o vlcích, preventivních opatřeních na ochranu stád a možnostech podpory chovatelů. Za německou stranu je projektovým partnerem Senckenbergská přírodovědná společnost zastoupená Muzeem pro přírodovědu ve Zhořelci (Museum Görlitz).

[3] https://www.unilad.co.uk/animals/hunter-shoots-dead-one-of-only-wild-wolves-in-denmark/

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…