AOPK ČR: Výlov největšího rybníka na Frýdlantsku

15.11.2016 20:41

Koncem října tohoto roku byl sloven Dubový rybník v přírodní rezervaci Meandry Smědé.

AOPK ČR: Výlov největšího rybníka na Frýdlantsku
Foto: i-šumava.cz
Popisek: Výlov ryb

Téměř devítihektarový Dubový rybník u Višňové byl po své opravě a odbahnění v roce 2014 již podruhé vyloven. Ruku k dílu přiložili jak profesionální rybáři z Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, tak ochranáři i dobrovolníci ze Sboru Jednoty bratrské z Frýdlantu. K výlovu již tradičně patřilo i grilování úlovků přímo na hrázi rybníka.

Na rybníce se hospodaří tzv. dvouhorkově, to znamená, že rybník se loví jednou za dva roky. Je to nejšetrnější způsob hospodaření vzhledem k chráněným fenoménům ve zdejší rezervaci. Po dohodě s rybáři a ochranáři byla v rybníce obsádka lína, kapra a amura. Překvapením byl hojný výlovek „královny Dubáku“ - štiky. Té se v rybníce daří opravdu dobře.

Amur bílý je v Česku nepůvodní druh, jeho vysazování tudíž není v rezervaci povoleno. Vzhledem k tomu, že Dubový rybník začal po odbahnění nadměrně zarůstat vodní vegetací a hrozilo, že hladinu rybníka úplně pokryjí vodní rostliny, dohodli se ochranáři s rybáři, že do rybníka bude na omezenou dobu vysazen právě i amur bílý. Tato býložravá ryba dokáže vegetaci dobře regulovat. Je však důležité správně stanovit množství vysazované ryby, aby nezačala spásat vodní rostliny až nadmíru.

Dobrou zprávou bylo, že se nevylovil ani jeden nevítaný host v rybnících - nepůvodní a invazní druhy ryb střevlička východní a karas stříbřitý. Tyto asijské druhy ryb v současné době způsobují na některých rybnících problém při hospodaření.

Během uplynulého dvouletého hospodářského cyklu byla na rybníce sledována průhlednost vody, zastoupení planktonu, rozvoj vodní vegetace a výskyt chráněných živočichů. Všechny parametry byly v normě a po letošním výlovu můžeme říci, že Dubový rybník je dobrým příkladem, jak lze skloubit zájem ochrany přírody a šetrného rybářského hospodaření.

Těšíme se na další výlov na podzim 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…