AOPK: Letos poprvé je 3. listopad dnem biosférických rezervací

03.11.2022 21:20 | Tisková zpráva

Pro šest tuzemských biosférických rezervací se 3. listopad stává slavnostním dnem. Mezinárodní den biosférických rezervací [1] má upozornit, jaký význam mají tato místa pro přírodu i člověka. Zaměřují se totiž nejen na ochranu vzácných ekosystémů, ale i na šetrné využívání přírodních zdrojů. Mohou být také součástí národních parků či chráněných krajinných oblastí.

AOPK: Letos poprvé je 3. listopad dnem biosférických rezervací
Foto: AOPK.cz
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky

„Jedinečnost přírody a krajiny v biosferických rezervacích je – podobně jako v chráněných krajinných oblastech – většinou výsledkem šetrného lidského hospodaření a bez zajištění vhodné péče by zanikla. Příkladem může být třeba oblast unikátních lužních lesů na soutoku Moravy a Dyje v biosférické rezervaci Dolní Morava. Současné hospodaření ji však měnilo k horšímu a druhová pestrost je pozůstatkem dob minulých. Pro posílení ochrany zdejší jedinečné přírody a zároveň obnovu šetrného lesnického hospodaření tu proto nyní připravujeme podklady pro vyhlášení chráněné krajinné oblasti. Vyhlášení chráněného území na soutoku Moravy a Dyje je i součástí programového prohlášení vlády. Bude tak zajištěna ochrana i naší poslední biosférické rezervace,“ vysvětluje Pavel Pešout z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Biosferické rezervace jsou vyhlašovány od roku 1976 jako součást rozsáhlého mezinárodního programu Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) Člověk a biosféra (Man and the Biosphere). Celosvětová síť nyní zahrnuje 738 biosférických rezervací ve 134 státech. V České republice jich bylo zatím ustaveno šest - Třeboňsko, Křivoklátsko, Bílé Karpaty, Šumava, Krkonoše a Dolní Morava.

Biosférické rezervace nejsou zahrnuty v právním řádu České republiky. Jsou chráněny především prostřednictvím velkoplošných zvláště chráněných území (CHKO, NP). Jediná BR Dolní Morava přes desetiletí snah dosud takto na většině území chráněna není.

Poznámky:
[1] Více ZDE

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky je státní instituce, která zajišťuje odbornou i praktickou péči o naši přírodu, zejména o chráněné krajinné oblasti, národní přírodní rezervace a národní přírodní památky. Více informací najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…