ASEKOL: Lidé v Česku objevili všechny červené kontejnery

20.10.2012 9:02

V říjnu se uzavřela druhá část putovní osvětové akce Najdi si svůj červený kontejner, jejímž cílem bylo zábavnou formou informovat o červených kontejnerech na drobný elektroodpad.

ASEKOL: Lidé v Česku objevili všechny červené kontejnery
Foto: asekol.cz
Popisek: ASEKOL - logo

Návštěvníci akce se dozvěděli, kde jsou v jejich městě kontejnery umístěny, co do nich mohou vyhodit, a co naopak ne. Mohli také přímo na místo přinášet své vysloužilé elektro, celkem se takto nashromáždilo více než 40 tisíc kusů zbytečných spotřebičů z různých půd, dílen, šuplíků domácností.

Akci Najdi si svůj červený kontejner uspořádala nezisková organizace ASEKOL, která se zabývá zpětným odběrem elektroodpadu a je také provozovatelem červených kontejnerů. „Podzimní pokračování akce překonalo naše očekávání, byl o ni ze strany veřejnosti snad ještě větší zájem, než na jaře,“ říká Jitka Šimková, manažerka projektu. „Chtěli jsme akcí rozšířit povědomí o možnostech a nutnosti třídění elektra, hlavně drobného. Teď není pochyb o tom, že Češi budou lámat rekordy v jeho sběru,“ dodává Šimková.

V podzimní části akce navštívila 22 měst, společně s jarním turné pak dohromady neuvěřitelných 56 měst po celé České republice. Návštěvníci podzimní šňůry donesli dohromady více než 15 000 kusů vysloužilých spotřebičů, v soutěži o mobilní telefon značky Samsung uspěla Ilona Severová z Hlinska, která donesla 1 050 kusů elektra, a překonala tak jarní rekord z Příbrami. Radost měli i v Brně. Mezi všemi lidmi, kteří během kampaně donesli elektro na vyhození, byla vylosována další dáma, paní Libková. Rovněž jí byl předán nový telefon Galaxy ACE.

O akci projevily velký zájem hlavně školy, od mateřských až po střední. V některých městech nebylo mezi dětmi ani k hnutí, celkem na 56 kol akce dorazilo více než 10 000 žáků z cca 160 škol. „Měli jsme pro každou třídu připravený čtyřicetiminutový program plný hraní a recyklování. Děti byly bezprostřední, otevřené, velmi se bavily,“ říká Jitka Šimková, manažerka projektu ze společnosti ASEKOL. „Vnímáme, že tyto akce začínají nést ovoce a povědomí o recyklaci a nutnosti třídit stále vzrůstá,“ dodává.

Akce však zaujala širokou veřejnost. Lidé si na místě hledali nejbližší kontejner, který mohou využívat v průběhu celého roku, když zrovna akce na sběr elektra neprobíhají, a dokonce volali známým a příbuzným, aby jim pověděli, kde je i jejich nejbližší červený kontejner. Všeobecně byli také informováni o typech spotřebičů, které do červených kontejnerů patří, a které ne. Při správném třídění starého elektra lze jeho následnou recyklací znovu použít až 80 % materiálů. Třídění má navíc nezpochybnitelný vliv na životní prostředí, protože elektro obsahuje mnoho škodlivých látek, jako je např. rtuť a olovo. Tříděním se zamezí jejich úniku do přírody.

Více informací o akci na www.cervenekontejnery.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Prohřešky na dálnicích

19:02 Celní správa: Prohřešky na dálnicích

V uplynulých dvou týdnech lidé využili téměř letního počasí a státních svátků k cestování. Příslušní…