AV ČR: Eva Zažímalová jednala o vědecké spolupráci v Albánii

26.02.2018 22:28

Z návštěvy Albánie se vrátila delegace Senátu ČR vedená jeho předsedou Milanem Štěchem.

AV ČR: Eva Zažímalová jednala o vědecké spolupráci v Albánii
Foto: AV ČR
Popisek: Logo Akademie věd ČR

Třídennní cesty, v jejímž programu byly desítky politických jednání na nejvyšší úrovni, se zúčastnila také předsedkyně Akademie věd Eva Zažímalová. Ta v Albánii otevřela téma spolupráce na vědecké úrovni. 

Eva Zažímalová se setkala s vedením Albánské akademie věd, která v této době prochází zásadní reorganizací. Albánská vláda usiluje o novou definici poslání akademie věd v Albánii, podle kolegů z Albánie však reorganizaci zahájila přesunem ústavů Albánské akademie věd k místním univerzitám.

„Albánští kolegové nás požádali o naše zkušenosti a argumenty, které jsme používali při reorganizaci naší Akademie na začátku 90-tých let a po změnách daných reformou VaVaI z roku 2008. Z albánské strany by byl velký zájem o spolupráci v oborech blízkých albanistice, jako je historie balkánských zemí, slavistika, byzantologie, a v budoucnu také v oblasti geologických věd a biotechnologií,“ komentovala výsledky svých jednání Eva Zažímalová.

Delegace se také zúčastnila česko-albánského obchodního fóra a navštívila město Drač, kde by chtěly investovat některé české podniky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…