AVO: Více kolaborativního výzkumu, radí Kraus

30.01.2014 16:30

Z nejnovější statistiky Ukazatele výzkumu a vývoje 2012 zveřejněné na webových stránkách Českého statistického úřadu* vyplývá několik zajímavých informací.

AVO: Více kolaborativního výzkumu, radí Kraus
Foto: AV ČR
Popisek: Budova AV ČR

(1) České vysoké školy získaly od zahraničních firem žalostně málo peněz.

(2) Ze státního rozpočtu jde nejvíce do Akademie věd, vysokých škol a vládních ústavů (80%), přičemž do stejné skupiny připlouvá i naprostá většina peněz z EU (dokonce až 82%).

(3) Naproti tomu podnikatelé z ČR Akademii věd a vysokým školám nedůvěřují a peníze vkládají raději do vlastního výzkumu.

Jak s těmito informacemi naložit? S pragmatickým návrhem přišel prezident Asociace výzkumných organizací Libor Kraus: „Investoval bych více prostředků směrem k ústavům Akademie věd a vysokým školám, ale na principu kolaborativních projektů společně s firmami (princip programů TIP, Alfa, Epsilon). Tím se dostane více peněz do systému, ale ne na výzkum končící publikacemi. Zároveň bude narůstat vzájemná spolupráce těchto dvou rozdílných světů.”

Vysoké školy se pak musí urychleně začít zabývat tím, jak přilákat podnikatele nejen z ČR, ale také ze zajímavých zahraničních trhů (Asie, Rusko, Amerika).

Pokud by se k nim přidaly i ústavy Akademie věd a inovativní české malé a střední podniky, bylo by hned veseleji a česká konkurenceschopnost by snad přestala neustále klesat. Kdyby se zlepšilo i fungování státní správy a zvýšila kvalita absolventů, to už by byla pohádka hodná režie Zdeňka Trošky.

Co na to odpoví kapitánové českého výzkumu Pavel Bělobrádek, Marcel Chládek nebo Jiří Drahoš? A co my, Češi?

*http://www.czso.cz/csu/2013edicniplan.nsf/t/660034483C/$File/96011362.pdf

AVO (Asociace výzkumných organizací) byla založena v roce 1990 v Brně jako dobrovolné sdružení právnických a fyzických osob, které se zabývají výzkumem a vývojem nebo mají s touto činností společné zájmy. AVO zastupuje zájmy především těch subjektů, jejichž dosažené výsledky výzkumu a vývoje jsou v převážné míře komerčně využívány. V současné době reprezentuje více než 80 společností a přes 8 tisíc lidí činných v této oblasti. Je jediným sdružením v ČR, které reprezentuje aplikovaný výzkum a vývoj v podnikatelské sféře, tedy výzkum rozvíjený a provozovaný převážně z privátních zdrojů. Prezidentem AVO je Ing. Libor Kraus. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…