Agentura ochrany přírody: Ochránci přírody napočítali téměř 3000 netopýrů

27.02.2015 21:15

Tradiční sčítání zimujících netopýrů probíhá v Českém krasu pravidelně od roku 1972. Doposud zde byl prokázán výskyt 16 z celkového počtu 27 druhů netopýrů, které žijí v České republice.

Agentura ochrany přírody: Ochránci přírody napočítali téměř 3000 netopýrů
Foto: Archiv
Popisek: Netopýři

Letos bylo zkontrolováno 82 lokalit (jeskyní, štol, sklepení) a celkem bylo napočítáno 2955 jedinců dvanácti druhů. Nejpočetnějším (přes 75 %) druhem byl netopýr velký s 2239 jedinci. Dalšími relativně početnějšími druhy byly vrápenec malý (347 jedinců), netopýr černý (149) a netopýr vodní (125). Mezi nejzajímavější nálezy patřili tři jedinci netopýra brvitého a jeden netopýr pestrý.

Z výsledků je zřejmé, že početnost některých druhů se v posledních letech zvyšuje. Stejně jako na většině zimovišť v České republice jde především o netopýra velkého a vrápence malého. Důvodem je zejména aktivní ochrana netopýrů a míst, kde žijí. Na druhé straně však některé druhy (například netopýr dlouhouchý) ubývají bez zjevných příčin.

„Další netopýří zajímavostí Českého krasu je existence největší letní kolonie vrápence malého ve středních Čechách, která se nachází v suchomastském zámku. Shromažďuje se tam přibližně 250 samic s mláďaty,“ vysvětluje Michal Slezák z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, regionálního pracoviště střední Čechy.

Mezi nejzajímavější historické nálezy patří nález vrápence velkého ve štolách lomu Malá Amerika z roku 1962.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…