Agentura ochrany přírody a krajiny ČR: Nové tůně pomohou střevlím potočním

06.04.2016 13:03

Tůně, které byly nově vybudovány u Huťského potoka na Pelhřimovsku a na Ranském potoce u Ždírce nad Doubravou, pomohou vzácné střevli potoční. Tato drobná rybka kdysi v hojných počtech obývala většinu potoků na Vysočině. V posledních desetiletích na řadě míst vymizela a přežívá jen v malých, izolovaných populacích.

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR: Nové tůně pomohou střevlím potočním
Foto: AOPK.cz
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky

„Soustavy nově vybudovaných průtočných tůní pomohou střevlím najít útočiště v době extrémního sucha, voda se v nich totiž udrží déle než v hlavním toku. Slouží také jako útočiště před predátory. Nejsou ale důležité jen pro střevli potoční. Mohou pomoci i dalším vzácným živočichům, třeba mihuli potoční,“ vysvětluje  Jana Matrková z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, regionálního pracoviště Správa CHKO Žďárské vrchy.

Aby střevle v potocích Vysočiny žila i nadále, bude pro její záchranu vytvořen regionální akční plán, který bude podrobně zkoumat příčiny úbytku střevle na Vysočině a navrhne vhodný postup při její ochraně. Jeho součástí je také prověření výskytu střevle na historických lokalitách a srovnání kvality vody v místech, kde přežila, a místech, kde vymizela. Pro ta místa, kde doposud žije, bude navržena vhodná péče – právě například vybudování nových tůní.

„Potěšil nás přístup Lesů ČR a Lesního družstva obcí Přibyslav. Tůně byly vybudovány na jejich pozemcích a bez jejich vstřícnosti by se akce nezdařila,“ dodává Jana Matrková z AOPK ČR, regionálního pracoviště Správa CHKO Žďárské vrchy.

Poznámky:

Akce je součástí  projektu "Opatření pro zastavení úbytku biodiverzity na celostátní a regionální úrovni" (EHP-CZ02-OV-1-026-2015), který je financován z prostředků EHP fondů 2009-2014.  Vybudování uvedených tůní vyšlo na 84 000 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …