Agentura ochrany přírody a krajiny: Dnes je Světový den divoké přírody: pomozte nám najít, kdo jí pomáhá

03.03.2021 17:56

Právě lidem či organizacím, kteří svým celoživotním postojem, nebo třeba konkrétním projektem pomáhají či pomohli naší přírodě, je určena Cena Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Agentura ochrany přírody a krajiny: Dnes je Světový den divoké přírody: pomozte nám najít, kdo jí pomáhá
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Má především ukázat, že ochrana přírody má smysl a konkrétní výsledky. Cena, pro kterou je inspirací Světový den divoké přírody, letos vstupuje do čtvrtého ročníku. Nominace je možno posílat do konce března.

Anketa

Nechali byste si píchnout vakcínu Sputnik V? (Ptáme se od 2.3.2021)

88%
12%
hlasovalo: 30340 lidí

„V České republice sice máme jen málo míst, která se dají označit přímo za divočinu, ale hodně míst, kde se dá pro přírodu leccos udělat. Možností je celá řada – počínaje obnovováním mokřadů a potoků, které zničilo socialistické zemědělství, přes péči o lesy, aby byly pestřejší a věkově rozrůznější, po kosení luk, které pomáhá ohroženýcm druhům rostlin a živočichům. Patří sem i výsadba alejí, remízků, nebo to, že některé plochy ponecháme přírodě, ať se na nich samovolně vyvíjí. Předchozí ročníky nám ukázaly, že inspirativních osobností či projektů je opravdu dost,“ vysvětluje František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

„Víme, že podobných cen je několik. My se ale chceme zaměřit především na konkrétní projekty a ukázat, že to jde. Mnohdy stačí drobnost, nebo zajímavý nápad. Letos získalo v kategorii Počin Cenu AOPK ČR Povodí Moravy za některé revitalizační a renaturační projekty v povodí řek Morava a Dyje. V kategorii Osobnost to byly dvě výjimečné ženy - Jarmila Kubíková a Dana Bartošová. Obě dámy, jedna botanička, druhá zooložka, jsou fascinující svým celoživotním zápalem pro ochranu naší přírody,“  dodává František Pelc.

V roce 2019 získalo ocenění Arcibiskupství pražské za šetrné lesní hospodaření na Rožmitálsku a manželé Burešovi za celoživotní přínos pro ochranu a výzkum přírody v Jeseníkách. Vloni to byla firma ZEMSPOL za šetrné zemědělské hospodaření v Moravském krasu a Petr Moucha za celoživotní práci pro naši přírodu, zejména pro ochranu lesů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…