Agentura ochrany přírody a krajiny: Ministerská návštěva na Bohdanečském rybníku

20.06.2018 21:30

Ministr životního prostředí Richard Brabec se v pondělí seznámil s tím, jak rybník vypadá tři roky po ukončení rozsáhlého revitalizačního projektu.

Agentura ochrany přírody a krajiny: Ministerská návštěva na Bohdanečském rybníku
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Projekt Dokončení revitalizace Bohdanečského rybníka probíhal s podporou OPŽP ve dvou zimách v letech 2013-2015. Před jeho zahájením byla v Dolanské zátoce postupně se zazemňující a náletovými dřevinami zarůstající rákosina. Nyní je zde více než 10 ha mělčin s ponechanými pruhy a ostrůvky litorální vegetace. Zatímco v první sezóně po realizaci projektu zarostla zátoka bublinatkou jižní i obecnou, v letošním roce „vyhrál“ pomyslný závod o prostor a živiny lakušník vodní.

Hnízdní kolonie racků chechtavých se na Bohdanečský rybník vrátila po několika letech, kdy zde rackové nehnízdili, ještě v průběhu realizace projektu. Rackové se sem každoročně vracejí, aby přivedli na svět své další pokolení. Odhad počtu párů na této jediné velké kolonii racků v Pardubickém kraji je přibližně 1200. V rámci udržitelnosti projektu je ostrov každoročně kosený, odstraňují se na něm náletové dřeviny. Pokud rybník zamrzne jako v letošní zimě, provádějí se na několika místech speciální managementová opatření spočívající v mozaikovitém kosení rákosu, vytváření kupek rákosu pro podporu hnízdění vodních ptáků aj.

Ministr Brabec strávil v národní přírodní rezervaci více než dvě hodiny. Setkal se se tu nejen s pracovníky AOPK ČR, ale také s majitelem firmy Rybniční hospodářství, s.r.o Adolfem Vondrkou, který ho seznámil s tím, jak na zdejších rybnících hospodaří. Prohlédl si i ptačí pozorovatelnu na Polákově ostrově, která tu návštěvníkům slouží už více než dva roky. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…