Agentura ochrany přírody a krajiny: Pasáčci přehnali stádo z Českého krasu do Brd

21.05.2018 13:45

Sto šedesát ovcí a koz dorazilo po celodenním putování na lokalitu Vystrkov u Jinců, kde budou spásat teplomilné trávníky.

Agentura ochrany přírody a krajiny: Pasáčci přehnali stádo z Českého krasu do Brd
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Ráno se stádo vydalo na skoro třicet kilometrů dlouhou cestu z Českého krasu, kde se několik týdnů páslo na stepních trávnících přírodní rezervace Kobyla u Koněprus. Na cestě ho provázeli dva pasáčci se psem, který jim pomáhal zvířata udržet pohromadě. Jejich cesta vedla přes Všeradice, Malý Chlumec a Čenkov až do Jinců a na Vystrkov, kde už je čekal odpočinek a šťavnatá pastva po odpoledním dešti.

Ovce a kozy v Brdech zůstanou až do podzimu, aby na Vystrkově pečovaly o 13 hektarů cenného bezlesí, které by bez péče zmizelo. Teplomilné trávníky, zařazené do II. zóny, mají pastvu naordinovanou i v Plánu péče o CHKO Brdy. Kromě spasení trávy je důležité, že zvířata okusují obrážející křoviny po loňských výřezech, aby práce nepřišla nazmar. Vystrkov je navíc cennou paleontologickou lokalitou, kde hrozí poškození dobýváním zkamenělin. Díky přítomnosti stáda a pasáčka se velkým skupinám komerčních sběračů s krumpáči výpravy komplikují.

Přejme jim krásné léto v Brdech.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…