Agentura ochrany přírody a krajiny: Péče o lesy na Rožmitálsku a dlouhodobý výzkum v Jeseníkách získaly ocenění

05.02.2019 18:47

Ocenění si dnes z rukou ředitele Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Františka Pelce převzali Karel Šícha a Josef Hrdina z Arcibiskupství pražského, které hospodaří v lesích na Rožmitálsku v chráněné krajinné oblasti Brdy.

Agentura ochrany přírody a krajiny: Péče o lesy na Rožmitálsku a dlouhodobý výzkum v Jeseníkách získaly ocenění
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

„Je málo hospodářů, kteří v praxi ukazují, že se v lesích dá hospodařit a zároveň tu může zůstat i prostor pro přírodu. Přírodě blízké lesní hospodaření Arcibiskupství pražského v polesí Rožmitál je ale dokladem toho, že to lze. Zdejší lesy jsou pestré, pro jejich obnovu se využívá přirozeného zmlazení, stromy se nekácejí plošně, ale pečlivě se vybírají stromy a jejich skupiny. V lesích nalezneme na stejné ploše stromy různého staří i druhů, což vyhovuje řadě rostlin a živočichů. Ale je to důležité pro ekologickou stabilitu lesa obecně.  A dvojnásob důležité v době klimatické změny, doprovázené dramatickou kůrovcovou kalamitou.  Zdejší hospodaření zkrátka ukazuje, že ochrana přírody i ekonomický zájem hospodářů mohou být v souladu,“ vysvětluje František Pelc, ředitel AOPK ČR, důvody, které vedly k ocenění lesníků z Arcibiskupství pražského.

Manželé Zuzana a Leo Burešovi, kteří získali ocenění za svou celoživotní práci a výzkum naší přírody, zejména v Jeseníkách, je převezmou na konferenci k 50. výroční vzniku CHKO Jeseníky. Jsou autory celé řady studii, expertíz a článků, včetně knihy Vzácné a ohrožené rostliny Jeseníků, navrhovali a sami po několik desetiletí prakticky realizovali celou řadu nejrůznějších managementových zásahů nejen v Jeseníkách, ale i daleko za jejich hranicemi. Svým nadšením ovlivnili a motivovali celou řadu lidí.

Cena Agentury ochrany přírody a krajiny ČR se letos uděluje poprvé. Chce upozornit na zajímavé osobnosti či počiny, které pomáhají zlepšit stav naší přírody. V loňském roce se sešlo 21 nominací, ze kterých Rada AOPK ČR vybrala dva laureáty. Nominace pro dalších ročník může zaslat kdokoli do konce března.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…