Agentura ochrany přírody a krajiny: V Českém lese byla obnovena mokřadní olšina

10.10.2021 7:34 | Tisková zpráva

AOPK ČR ve spolupráci s Lesy ČR vytipovala místa, kde je žádoucí obnovit vodní režim. Jedním z nich olšina nedaleko obce Železná.

Agentura ochrany přírody a krajiny: V Českém lese byla obnovena mokřadní olšina
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

„V odvodňovacích korytech tu bylo letos v létě vybudováno 13 příčných přehrážek, které do rozsáhlé olšiny vracejí vodu a brání jejímu rychlému odtoku z krajiny.

Anketa

Jste spokojeni s výsledky voleb?

7%
87%
hlasovalo: 30932 lidí
Mokřady totiž fungují jako houba – vodu nasají, zadrží a během období sucha ji postupně uvolňují. Dokážou tak zabránit povodním nebo zmírnit jejich dopady. Olšina u Železné zadrží vodu na ploše větší než pět hektarů, nově vzniklé tůně budou sloužit pro rozmnožování obojživelníků a dalších vodních organismů,“ vysvětluje Miroslav Žižka, lesník z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

„Podmáčené olšiny jsou jedním z nejcennějších lesních biotopů v CHKO Český les. Vybudování přehrážek mělo velmi rychlý efekt, v současnosti je území zcela zamokřeno,“ doplňuje Miroslav Žižka.

Náklady na vybudování přehrážek činily necelých 150 tisíc a zdrojem financí byl program Podpora obnovy přirozených funkcí krajiny Ministerstva životního prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…