Agentura ochrany přírody a krajiny: Výsadba ovocných stromků v obecním sadě Březina dokončena

07.11.2020 16:11

Ve spolupráci AOPK ČR s obcí Březina u Křtin byla v neděli 1. 11. 2020 úspěšně dokončena výsadba ovocných dřevin v obecním sadu, kterou Agentura finančně podpořila z Programu péče o krajinu.

Agentura ochrany přírody a krajiny: Výsadba ovocných stromků v obecním sadě Březina dokončena
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Prací se zúčastnili rodiče s dětmi z obce. Pomohli tak obnovit zdejší sad, který byl doplněn o téměř třicet stromků jabloní, hrušní, slivoní i třešní. Z jabloní byly vysazeny známé odrůdy 'Grávštýnské' a 'Boskoopské', z hrušní 'Clappova', 'Hardyho máslovka' a 'Konference', ze slivoní to byla 'Zelená renklóda', 'Althanova renklóda' a 'Oulitská renklóda', z třešní např. odrůda 'Kordia'. Zpestřující zajímavostí byl i kaštanovník setý a jeřáb ptačí sladkoplodý 'Moravica'. Odrůdy vybírala a na sad odborně dohlíží paní Soňa Čermáková z místní obce. Vždyť sad má doslova za humny.

Moravský kras byl tak obohacen o další perspektivní ovocné stromky starých odrůd, o které bude třeba v následujících letech pečovat a chránit je proti zvěři a nepřízni počasí včetně odborného ořezu stromků. Správa CHKO Moravský kras společně s obcí Březina ale věří, že se  to podaří a dřeviny tu budou plodit a zpříjemňovat období sklizně i dalším generacím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…