Agentura ochrany přírody a krajiny: Zásadní je výsledek, ne papíry. Dotace pro přírodu snažší než kdy dříve

16.12.2022 10:57 | Tisková zpráva

Dvě výzvy z Operačního programu Životní prostředí právě vypsala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Zjednodušeným systémem se nyní začíná rozdělovat 800 milionů korun. Ty jsou určeny na široké spektrum činností, které pomohou přírodě.

Agentura ochrany přírody a krajiny: Zásadní je výsledek, ne papíry. Dotace pro přírodu snažší než kdy dříve
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Novinkou pro žadatele je podstatně jednodušší administrativa – takzvané zjednodušené metody vykazování. Žadatelé totiž nebudou muset k proplacení dotace dokládat smlouvy či faktury, cena je stanovena jednotným sazebníkem. 

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35220 lidí

 „Po zkušenostech z minulého období jsme se snažili žadatelům co nejvíce vyjít vstříc. Nebudou muset dokládat smlouvy či faktury, cena je stanovena jednotným sazebníkem. Je tedy například jedno, zda si na vyhloubení tůně najmete firmu, nebo zda to uděláte sám – klíčové je, abyste skutečně splnil to, co je v žádosti a současně nepřekročil částku danou sazebníkem. Tento systém se nám podařilo domluvit s Evropskou komisí a věřím, že s ním žadatelé budou spokojeni,“ vysvětluje Anna Limrová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.  

„Víme, že zejména na menší projekty bylo pro žadatele získání financí z Operačního programu Životní prostředí  nepřiměřeně složité. A také víme, že pro přírodu je důležitý reálný dopad, nikoli papíry. Proto jsem rád, že se nám podařilo prosadit zásadní zjednodušení celého procesu a předpokládám, že se počet žádostí podstatně zvýší,“ dodává František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Finance jsou určeny na rozmanité spektrum činností – od obnovy a tvoby tůní a revitalizace potoků a řek po výsadbu zeleně, péči o chráněná území, likvidaci invazních druhů,  budování návštěvnické infrastruktury.  Výzva je vypsána pro  žádosti s celkovými výdaji nepřesahujícími 200 000 eur. Minimální výše je 250 000 Kč. Konzultace žadatelům poskytnou regionální pracoviště AOPK ČR [1].  

AOPK ČR vyhlásila výzvy [2] ke dni 15. 12. 2023

  • 1. výzva pro SC 1.3 ?? Opatření 1.3.1: Podpora přírodě blízkých opatření v krajině a sídlech

Alokace 500 mil. Kč (kromě aktivity 1.3.2.1 Zpracování studií a plánů)

  • 2. výzva pro SC 1.6 ?? Opatření 1.6.1 Podpora přírodních stanovišť a druhů a péče o nejcennější části přírody a krajiny

  • Alokace 300 mil. Kč

Poznámky: 

[1] Kontakty - Dotace - AOPK ČR

[2] V textech výzev jsou uvedeny podrobné podmínky pro podávání žádostí o dotaci. Žádat nemohou resortní organizace MŽP. 

Veškeré informace na webových stránkách:
dotace.nature.cz
www.nature.cz
Případné dotazy na aopk-dotazy-opzp21@nature.cz
Na stránce programu OPŽP - ZMV v Projektovém schématu AOPKČR jsou pro žadatele k dispozici tyto dokumenty: 
- Příručka AOPK ČR pro Operační program Životní prostředí 2021-2027, zjednodušené metody vykazování v Projektovém schématu AOPK ČR
- Přílohy k Příručce AOPK ČR
- Vzory k administraci žádosti o dotaci
- Standardy AOPK ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…