Agentura pro sociální začleňování mapuje nenávistné komentáře, zapojila do kampaně osobnosti

26.11.2015 9:06

Téměř dva a půl milionu nenávistných komentářů na adresu menšin nebo některých sociálních skupin se během posledního roku objevilo na českém internetu.

Agentura pro sociální začleňování mapuje nenávistné komentáře, zapojila do kampaně osobnosti
Foto: Agentura pro sociální začleňování
Popisek: Agentura pro sociální začleňování, logo.

Více než čtyřicet osobností v aktuální kampani s názvem Jsme v tom společně upozorňuje na to, že nenávistné komentáře, takzvané hejty, se netýkají jen příslušníků menšin. Základ kampaně, která navazuje na stejnojmenný televizní i rádiové spoty, tvoří série portrétů těchto osobností.

Postřílet!!!“ napsal Vlastimír N. pod fotografii muslimky Ireny s jejími dětmi před několika měsíci v rámci kampaně Ne mým jménem. Ta je také jednou z tváří televizního spotu, který právě začíná vysílat několik českých televizních stanic. Jiří S. napsal na adresu spisovatelky Kateřiny Tučkové: „Tučková a jí podobní jsou lůza a hanba našeho národa. Chce se jen zviditelnit.“ Herečka Sandra Nováková byla ve spojitosti s článkem v médiích o svém těhotenství častována od uživatele asijo slovy: „Kamarádka má kočku, která čeká koťata, je hezčí než tato opice a přesto se tím v Blesku nechlubí.“ Uživatel ejet na adresu dokumentaristky Apoleny Rychlíkové napsal: „Těším se, až budou soudružce Apoleně ti chudáčci obřezávat přirození. Samozřejmě za živa. To bude sranda!!!!!“ Zpěvák Jan Bendig zveřejňuje zprávu od Marka D.: „Nejraději bych tě ty cigánku utopil a vymlátil celou tvojí rodinu.“ Terčem urážlivých nebo nenávistných komentářů se stala také v souvislosti se svou tvorbou spisovatelka Irena Obermannová: „Ty pravdoláskařská plesnivá špinDÍRO sama seš nechutná,“ píše diskutér, který si říká wojtylak.

„Cílem videa i fotografií je poukázat na fakt, že s hejty v online prostoru se může setkávat každý z nás, a zdaleka ne jen pro svou příslušnost k nějaké náboženské, sexuální nebo etnické skupině. Často se totiž terčem urážlivých komentářů stávají také lidé kvůli svému vzhledu, názorům, životním zkušenostem, profesi a řadě dalšího,“ popisuje Lukáš Houdek z HateFree Culture. „Je proto v zájmu nás všech, abychom se snažili online prostor kultivovat a především sami přemýšeli, než něco podobného napíšeme. Nikdy totiž nevíme, kdy se můžeme stát terčem nenávisti nebo urážek online my sami, nebo někdo z našeho okolí. Jsme v tom všichni společně,“ dodává.

Do kampaně se zapojilo přes čtyřicet osobností napříč různými oblastmi kulturního nebo společenského života, které se nechaly vyfotografovat ve svém každodenním životě při běžných činnostech. Jejich portréty doprovází nenávistné a urážlivé komentáře, které jim přišly e-mailem, objevily se jako komentáře pod příspěvky na Facebooku nebo v diskusních fórech. Vedle výše zmíněných to jsou například Pavel Vítek s partnerem Janisem Sidovským, zpěváci Ben Cristovao a David Kraus, zpěvačka Tonya Graves, herečka Berenika Kohoutová, herci Lukáš Hejlík nebo Jakub Žáček, vloggeři Martin ATI Malý a Martin Rota nebo Dominika Myslivcová. Mezi fotografovanými jsou i muslimové, Vietnamci, Romové, senioři, lidé s odlišnou sexuální orientací, lidé s onemocněním HIV/AIDS, bývalí uživatelé drog apod.

V reálném životě však lidé často reagují jinak než v online prostředí. Ukázal to nedávný sociální experiment inicativy HateFree Culture, kdy do několika českých obcí dorazila rodina domnělých syrských uprchlíků. Navzdory silně negativní povaze diskusí na internetu se k nim většina obyvatel chovala empaticky a solidárně.


HateFree Culture je součástí projektu Kampaň proti rasismu a násilí z nenávisti, který prostřednictvím mediálních aktivit, vzdělávacích aktivit na školách a mezi policisty, podporou starostů potýkajících se se sociálním vyloučením a výzkumnými aktivitami reaguje na nenávistný sentiment ve společnosti. Realizuje ho Agentura pro sociální začleňování – odbor Úřadu vlády ČR. Je spolufinancován Norskými fondy a státním rozpočtem ČR. Hlavním mediálním partnerem je Česká televize. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

11:27 Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

Konsolidovaný hospodářský výsledek Skupiny ČD před zdaněním dle Mezinárodních standardů účetního výk…